“Te-am diminuat, scumpa mea”. Puterea distructivă a deprecierii

Deprecierea este o formă de violență emoțională care întotdeauna conține o anumită evaluare sau o comparație cu cineva mai bun. Persoana care este depreciată are sentimentul că devine “mai mică” decât este în realitate. Uneori se simte rușinată pentru că este aşa cum este, îşi dorește să audă laudă la adresa ei, însă în relație nu primește decât o notă rea din partea unei persoane apropiate.

În mod constant i se spune că nu a ajuns la așteptările cuiva care te apreciază. Critica și este depreciere. Observația critică – este o formă destul de răspândită de depreciere, pe care mulți părinți o folosesc ca formă de educație cu copiii lor, cât și pentru a comunica cu partenerul.

Deprecierea este îndreptată pentru a te simți un ratat complet, un infantil dependent, o persoană stupidă, absolut inaptă pentru viaţă.

De ce un partener îl depreciază pe celălalt?

Dacă reproșul permite să manipulezi persoana lăsându-i un sentiment de vinovăție, atunci deprecierea este o manipulare pe sentimentul de rușine. Cel care depreciază îţi insuflă că nu eşti pregătit pentru o viață independentă. Puţin probabil este o manipulare conștientă. Mai degrabă partenerul care depreciază face aceasta ca să nu pleci, să depinzi de el şi de opinia lui.

“Micșorându-te” prin depreciere el îşi crește în ochii tăi importanța, îşi creşte propriul statut pe fundalul tău infim. Este dificil pentru un astfel de partener să accepte că dacă vei avea încredere în propriile forțe și vei scăpa din capcana lui de depreciere, atunci îți vei deschide “aripile” și vei zbura “spre cer”. Îi este foarte frică de aceasta. El face totul ca să te manipuleze, să te țină lângă el. Pentru că logica îţi spune: dacă sunt atât de rea şi nesemnificativă, atunci de ce mai ești cu mine? Ce faci aici?

Acest mecanism narcisist, în care cel care te depreciază, în afară de faptul că te ţine lângă el în poziția de infantil absolut, mai are un avantaj. În realitate acestui partener nu-i ajunge încredere în sine, are un respect de sine scăzut şi astfel şi-l mărește din contul tău. Această persoană nu are nevoie prea mare de relație, ci mai degrabă vrea să-şi simtă propria măreție pe fundalul altor persoane. Şi dacă vei înceta să-l lauzi, imediat vei simți cum deprecierea crește la adresa ta.

Cel care depreciază întotdeauna e flămând de laudă şi recunoștință şi dacă nu le obține din partea ta, va obține această laudă depreciindu-te. Adică depreciindu-te, se laudă pe sine. Obține sentimentul de importanţă proprie.

Din practica mea, am observat că femeile cel mai des folosesc reproșurile, manipulând pe sentimentul de vinovăție al bărbatului, iar deprecierea – este un truc preferat al bărbaților, care îşi “reduc la zero” a doua jumătate, lipsind-o de încrederea în propriile forțe.

Atât reproșurile cât şi deprecierea, care se utilizează în familie ca formă de comunicare, pe bună dreptate pot fi numite abuz emoțional al unei persoane față de cealaltă, însă de cele mai multe ori aceasta se întâmplă în ambele direcții şi atunci familia devine o alianță a doi sclavi și a doi stăpâni. Și acesta este locul unde toată lumea suferă, inclusiv copiii, care ajung în câmpul acestei violențe.

Sursa