7 greşeli comise de părinţi, care împiedică copilul să atingă succesul!

Părinții, de cele mai multe ori fără să conștientizeze, comit unele greșeli atunci când îşi educă copiii. Tim Elmor expert și autor a numeroase bestseller-uri despre educație, ne dezvăluie care sunt 7 cele mai frecvente greșeli comise de părinți care împiedică micuții să devină lideri.

1.Părinții nu le permit copiilor să-și asume riscuri

În lumea de astăzi, pericolul ne așteaptă la fiecare pas. Preocupându-se de bunăstarea copiilor, părinții fac totul pentru a-i proteja. La urma urmei aceasta e sarcina lor. Însă protecția excesivă poate fi în defavoarea copilului.

Psihologii europeni au ajuns la concluzia că copiilor care li s-a interzis să alerge în stradă, să-şi lovească genunchii sau care au fost protejați de pericole, pe măsură ce cresc – dezvoltă fobii. Copiii trebuie să cadă, să înțeleagă că eşecul – este ceva normal. Adolescenții trebuie să cunoască prima dragoste și amărăciunea despărțirii, pentru a atinge maturitatea emoțională necesară pentru o relație serioasă.

Atunci când părinții îşi protejează copiii excesiv de eșecuri, asta duce la dezvoltarea aroganței şi respectului de sine scăzut.

2.Părinții vin prea repede în ajutor.

Actuala generație de tineri, nu au atât de multe abilități pe care le aveau copiii cu 30 de ani în urmă. Totul e din cauza că părinții le vin repede în ajutor şi soluționează problemele în locul lor. Astfel copilul nu învaţă să ia decizii singur, să caute căi de ieșire din situațiile dificile. Se obișnuiește că părinții îi vin întotdeauna în ajutor. În lumea reală acest sistem nu funcționează, de aceea acești copii cresc absolut incompetenți.

3. Părintii îşi admiră exagerat copiii.

Mulți părinți îşi laudă mereu copiii, le spun că sunt cei mai frumoși, cei mai inteligenți. Ei consideră că aceasta îi va ajuta să se simtă speciali şi să-şi dezvolte respectul de sine. Însă acest comportament are de multe ori partea sa negativă.

Atunci când părinţii îşi laudă exagerat copiii şi închid ochii la comportamentul rău, ei învață să înșele, să exagereze, să evite realitatea dură. Acești copii pur şi simplu nu au fost învățați să depășească dificultățile.

4. Sentimentul de vinovăție împiedică părinții să-şi educe corect copiii.

Copiii uită repede supărările, însă vor face faţă mai greu consecinţelor răsfățului. Nu-ţi fie teamă să-i spui “nu”, doar aşa va învăța să aprecieze şi să lupte pentru ceea ce este cu adevărat important pentru el.

Nu trebuie să înveți copilul să aștepte cadouri după fiecare notă bună. Astfel nu-i va apărea nici iubirea necondiționată, nici motivația interioară.

5. Părinții nu-şi împărtășesc greșelile cu copiii lor.

Spune-i copilului tău ce greșeli ai comis la vârsta lui. În același timp, încearcă să eviţi lecțiile interminabile despre pericolul fumatului și alcoolului.

Copiii trebuie să fie pregătiți mental pentru eșecuri şi consecințele deciziilor sau acțiunilor greșite. Spune-i ce simțeai tu, atunci când ajungeai într-o situație dificilă și ce lecții ai învățat din această experiență.

6. Părinții confundă inteligența și talentul cu maturitatea

Părinții deseori confundă inteligența copilului cu maturitatea. Ei consideră că un copil inteligent este pregătit pentru viaţa reală. Însă nu întotdeauna este aşa.

Dacă copilul Dvs. manifestă unele capacitați, asta nu înseamnă neapărat că este talentat în toate și e pregătit pentru o viață independentă.

7. Părinții nu le oferă copiilor exemple.

Responsabilitatea fiecărui părinte este de a ajuta la crearea unui model de viață pentru copil. O viață în care el va juca rolul principal și își va asuma responsabilitatea pentru cuvintele și acțiunile sale. Pentru început trebuie să fii așa. Pentru că micuțul va învăța nu din cuvintele tale, ci din acțiunile tale. Un proverb englez spune: „Nu-ți educa micuțul, el oricum va semăna cu tine. Educă-te pe tine.”