Cum dialogul cu tine însuți te programează la succes sau eşec

Renumitul antrenor Eric Bertrand Larsen descrie în noua sa carte, „Fără milă de sine.Lărgește-ţi granițele capacităților “ cum să-ţi atingi obiectivele în cele mai dificile condiții.

Dialogul intern poate fi împărțit în trei categorii principale.

1. Ce cuvinte trebuie să utilizezi

2. Ce întrebări trebuie să-ţi pui.

3. Punctele forte pe care le poți utiliza în viaţa de zi cu zi.

“În dicționarul meu nu există acest cuvânt”

Cuvintele pe care le utilizăm ne influențează emoțiile. Emoțiile ne influențează comportamentul, care la rândul său determină deciziile corecte sau greșite pe care le luăm.

Când cineva ne întreabă cum stau lucrurile, cel mai des răspundem “Normal”. Este un răspuns așteptat, un semn de respect. Însă dacă vei înlocui “normal” cu “excelent” vei observa că reacția obișnuită se va schimba. Interlocutorul de exemplu, poate zâmbi larg şi te poate întreba: “Da? Minunat. Şi ce s-a întâmplat mai exact în viaţa ta?” În acest moment vei fi nevoit să-ţi amintești ce lucruri minunate s-au întâmplat în viaţa ta. Şi cu siguranță ele există. Desigur, nu întotdeauna totul este excelent, însă asemenea gânduri pot fi utilizate ca instrument pentru a te îndrepta pe o cale mai pozitivă.

Întrebările corecte

O altă componentă a dialogului intern sunt întrebările pe care ţi le pui în viața de zi cu zi. Aceasta este o parte foarte importantă care influențează tot ceea ce faci. Dacă te întrebi: „De ce nu mi-a reușit“ – creierul imediat va începe să lucreze asupra confirmării răspunsului negativ. Însă dacă te întrebi: “Ce trebuie să fac pentru a finaliza proiectul cu un rezultat bun?“ – creierul începe să caute răspunsul la această întrebare. Şi rezultatul desigur, va fi complet diferit.

Ce este bun pentru mine? Care sunt punctele mele forte? De ce aş putea fi mândru?

Aceste întrebări  deseori şi le pun oamenii cu experienţă. Răspunsurile la aceste întrebări te ajută să-ţi crești încrederea în sine. Trebuie să te gândești la întrebări care-ţi oferă senzații pozitive. Mulți oameni fac exact opusul – îşi pun întrebări, care confirmă slăbiciunile și fricile lor.

Sau când te trezești dimineața nu te gândi: “Ce obosit sunt, pot să mai dorm cinci minute?” Această întrebare nu este bună. Pune-ţi o întrebare care duce la un răspuns corect. “Ce-mi doresc de la această nouă zi?”. Dacă-ţi vei pune această întrebare pe parcursul a 14 zile, cel mai probabil vei reuși să te obișnuiești ca această întrebare să apără automat atunci când sună alarma.

“Eu pot”

A treia componentă a dialogului intern sunt expresiile pe care le utilizezi zilnic pentru a te prezenta. Unii oameni spun: “Doar mă cunoști, sunt atât de leneș”. Când vorbești despre tine ceva de genul acesta – de fapt, faci lenea un simbol al personalității tale – desigur, îţi poți permite să fie leneș. Însă devii leneș pentru că spui că ești aşa.

– Sunt confuz.
– Întotdeauna întârzii.
– Sunt o bufnită.
– Urăsc matematica.
– Fac întotdeauna totul în ultimul moment.
– În astfel de situații, întotdeauna sunt nervos.

Nu este neapărat să crezi, însă trebuie prin toate mijloacele posibile să utilizezi în viaţa de zi cu zi astfel de expresii:

– Niciodată nu renunț.
– Întotdeauna găsesc o soluție.
– Am multe idei.
– Sunt întotdeauna bine pregătit.
– E bine să acționez în situații de stres – pentru mine este un lucru comun.
– Îmi place concurența
– Cu cât piața este mai instabilă, cu atât sunt un comerciant mai bun.
– Sunt persistent.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!