9 greşeli pe care să le eviţi, atunci când îţi educi fiica

Uneori mama fără să vrea îşi traumatizează fiica, neînțelegând că îi face rău. Există reguli care se transmit din generație în generație, însă acestea ar trebui schimbate. Renumitul psiholog Mihail Labkovsky ne spune cum pot fi evitate aceste greșeli:

1. O greșeală frecventă pe care o fac mamele sau bunicile atunci când îşi educă fiica (nepoata) – o programează la un anumit set obligatoriu de aptitudini şi calități pe care aceasta trebuie să le posede. “Trebuie să fii draguță” Trebuie să fii supusă” “Trebuie să înveți să gătești” “Trebuie..trebuie..trebuie…”. Propriul exemplu funcţionează mai bine: “Hai să pregătim cina împreună, să facem ordine”, etc.

2. O altă greșeală frecventă care este întâlnită la educarea fetelor – atitudinea faţă de bărbați şi sex pe care o transmite mama. “Toţi au nevoie doar de un lucru..” “Fii atentă, te va folosi şi te va părăsi…” “Trebuie să fii inaccesibilă”. Ca urmare, fetița crește cu sentimentul că toţi bărbații sunt agresori şi violatori, că sexul e ceva rău şi trebuie evitat.

3. Pe la 20 de ani fetei i se spune că formula fericirii este căsătoria şi nașterea copiilor. O greșeală care contrastează în mod surprinzător cu cea de mai sus. Este ironic, dar de multe ori mama îi transmite fiicei aceste reguli contradictorii. În rezultat apare frica de relații şi riscul de a se pierde pe sine, pierde legătura cu propriile dorințe şi nu mai conștientizează ce vrea de fapt.

4. Protecția exagerată – este o mare nenorocire, pentru că mamele tot mai des îşi “leagă” copilele de sine şi le înconjoară cu atât de multe restricții, încât ţi se face rău. La 14-16 ani un adolescent normal va dori să se separare, el vrea să decidă totul singur, de aceea trebuie să-i oferi această șansă.

5. Crearea unei imagini negative despre tata. Nu contează dacă tata este prezent în familie sau mama îşi crește singură copilul, este  inacceptabil să-l transformi pe tata într-un demon. Nu-i poți spune copilului că greșelile sale sunt o ereditate proastă de la tata. Nu-l poți denigra, oricine ar fi el. Chiar dacă tata are “păcate”, mama ar trebui să-şi asume o parte din ele pentru că ea însăși a ales acest bărbat ca tată a copilului ei.

6. Pedeapsa fizică. Desigur nici un copil nu poate fi agresat fizic, însă fetițele sunt traumatizate mai puternic. Ea îşi pierde respectul de sine, devine supusă şi umilită.

7. Insuficienta de laudă. Fetiţa trebuie să crească auzind întotdeauna că e cea frumoasă, cea mai inteligentă, cea mai..cea mai… Aceasta va genera un respect de sine sănătos, o va ajuta să crească cu sentimentul de auto-satisfacție, acceptare şi iubire de sine. Este o garanție a viitorului ei fericit.

8.Certuri în faţa copilului. Un lucru inacceptabil, în special dacă reproșurile sunt despre calitățile personale ale mamei sau tatălui.

9. Trăirea incorectă a perioadei de pubertate. Aici sunt două extreme: ori să-i permiți totul, pentru a nu pierde contactul, ori să-i interzici totul pentru a nu “o pierde”. De fapt, ambele sunt rele. Singura modalitate de a depăși această perioadă dificilă pentru toți, fără victime – este să fii fermă și bună. Fermitate – pentru a apăra granițele permise, bunătate – în comunicare.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!