O căsătorie puternică se bazează pe respectarea spațiului privat al fiecărui partener

V-aţi căsătorit, în sfârșit puteți face tot ce vă doriți împreună. Dar se dovedește că dorința de a face totul împreună nu durează mult. Uneori îți dorești să savurezi ceaiul în singurătate, să faci treburile casnice sau pur şi simplu să privești ploaia fără prezența jumătății iubite. Pe unii îi sperie această situație: oare s-a terminat iubirea, oare rutina omoară sentimentele sau căsătoria este o greșeală?

În realitate iubirea nu este dizolvarea completă în cealaltă persoană şi pierderea propriei individualități.

Sentimentele sănătoase între parteneri presupun ca fiecare partener să aibă timpul și spațiul său. Dorința de a fi singur – este ceva normal. Ea vorbește despre faptul că alături de tine este o personalitate completă.

De ce? Natura. Orice animal are spațiul său care pentru alții este inaccesibil. Încălcarea acestui spațiu se pedepsește. Acest loc este marcat şi alții nu riscă să-l încalce.

Omul în această privință se aseamănă cu frații noștri mai mici. Zona intimă (15 cm), ar trebui să rămână neatinsă. Încălcarea ei îi provoacă omului iritație şi agresiune. Însă pe lângă acest câmp individual, există un spațiu privat fizic şi psihic. Sentimentul de confort depinde în mare măsură de modul în care cele două zone sunt protejate de atacuri neautorizate. De aceea, dorința de a fi din când în când singur, de a face lucruri singur – este complet naturală.

Există deasemenea un şir de locuri şi obiceiuri care sunt percepute de om ca spațiu personal. Cineva iubește să stea în colțul din dreapta al canapelei sau pe fotoliul din stânga, să pună ceașca pe colțul noptierei sau să lase cartea pe pervazul ferestrei. Aceste “marcaje” spațiale – sunt o dorință subconștientă pentru stabilitate și prin urmare, protecție şi echilibru interior.

Încălcarea acestui echilibru este o alarmă pentru psihic. Și cum reacționează oamenii când sunt alarmați? De cele mai multe ori agresiv, se apără. Și nici un fel de sentimente, obiceiuri sau argumente logice aici nu funcționează. Este prerogativa instinctului, care este mai puternic. Deci, nu fi surprins de faptul că iubitul sau iubita ta îşi apără cu înverșunare locul la masa din bucătărie sau canapeaua preferată. Este doar dorința de a menține spațiul personal. Nu merită să lupți sau să utilizezi “din întâmplare” cana sau pixul preferat al persoanei iubite. În caz contrar aceasta va fi o provocare și ea va lupta pentru granițele sale.

Acceptați faptul că nu este totul comun, chiar dacă sunteți cei mai apropiați oameni de pe pământ. Tu – eşti a doua jumătate, iar aceasta presupune că respecți personalitatea şi manifestarea independenței, care vă oferă ambilor posibilitatea de a fi fericiți împreună.

Există şi cazuri când „spațiul personal“ presupune încălcarea intenționată a drepturilor și libertăților altei persoane. Soțul, face scandal doar pentru că prosoapele atârnă strâmb în baie (amintiți-vă filmul „În pat cu dușmanul“ cu Julia Roberts) sau soția face o criză de isterie doar pentru că soțul a atârnat pălăria pe un cârlig și nu a pus-o în dulap. Acest comportament vorbește despre faptul că ai alături o persoană nu prea adecvată sau în relația voastră este o criză, ceea ce duce la astfel de situații. În aceste cazuri este mai bine să cereți ajutorul unui specialist sau să luați o decizie mai radicală – să plecați, să vă despărțiți.

Atunci când soții au suficient spațiu personal pentru sine, atmosfera în familie este mult mai calmă şi fericită. După fiecare pauză de singurătate, fiecare se simte reînnoit. Relația are din nou prospețime, pentru că fiecare a reușit să-i fie dor. Fiecare respectă timpul şi dorințele celuilalt, pentru că şi el la rândul său este acceptat, fără să i se afecteze libertatea.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!