Cum neurofiziologia te ajută să lupţi cu stresul: 7 principii fundamentale

Neurofiziologul John Arden, autorul cărţii “Rewire Your Brain” ne dezvăluie pe ce principii şi procese fiziologice se bazează practica conștientizării.

Conștientizarea şi meditația conștientă acționează asupra unor anumite zone ale creierului. De exemplu, cortexul prefrontal este implicat în procesul de reflecție.   Această zonă a creierului este numită “centrul de conștientizare”.

Există șapte principii fundamentale care activează sistemului nervos parasimpatic. Acestea fiind baza pentru yoga, meditație, exerciții de relaxare, hipnoza şi alte tehnici similare.

1. Respirația ritmică

Atunci când persoana îşi urmărește respirația, respiră profund şi conștient – încetinește pulsul și vine o liniște completă.

2. Concentrarea atenției

Așa-numita „atenție deschisă“ – oferă posibilitatea de a fi în momentul actual, „aici și acum“. O astfel de stare activează cortexul prefrontal, care la rândul său inhibă activitatea amigdalei – pricipalul „buton de panică“ al creierului şi al sistemului nervos simpatic.

3.Atmosfera liniștită

Acesta contribuie la concentrarea atenției. Și după o anumită perioadă de timp, dacă te antrenezi, se dezvoltă abilitatea de a te relaxa conștient, indiferent dacă alături e zgomot sau liniște.

4. Poziția acceptării situației

Atunci când persoana renunță la așteptări, doar observă și evaluează ceea ce se întâmplă, stresul dispare.

5. Poziția relaxată.

Exercițiile de întindere – nu sunt un capriciu a celor ce practică yoga. Ele aduc beneficii ce au o explicație științifică. Creierul nostru are nevoie ca sângele să ajungă la el în mod constant. În timpul întinderii sângele lipsit de oxigen tinde să ajungă în plămâni după o nouă porție de O2. Aceasta susține fluxul sanguin suficient oxigenat. Acest mecanism face ca creierul să lucreze maxim şi te eliberează de stres.

6. Observarea

În loc să pui la inimă fiecare detaliu, e mai bine să te distanțezi de stres. Poziția de observare conectează sistemul nervos parasimpatic. Și de fiecare dată tot mai rapid și mai rapid.

7. Numirea emoțiilor

Atunci când o persoană spune emoțiilor pe nume (și prin urmare le conștientizează), se reduce activitatea amigdalei și se activează lobul frontal din stânga care este responsabil de emoțiile pozitive. Acest lucru este dovedit științific cu ajutorul tehnicilor de vizualizare.

Puteți folosi aceste principii ca ghid de acțiune, ca practici care pot ajuta creierul să se concentreze, astfel vei deveni mai energic și te vei simți calm. Neurofiziologii spun că conștientizarea şi relaxarea cresc nivelul de rezistenţă la stres. Deci, puteți încerca să dedicați câteva minute pe zi acelor practici care credeți că sunt acceptabile pentru Dvs., pentru a direcționa creierul la o undă mai calmă.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!