Iată de ce oamenii prea deştepţi eşuează în afaceri

Isaac Adizes – guru în management, ne spune de ce oamenii prea inteligenți nu au succes în afaceri şi de ce educația antreprenorială este dăunătoare pentru afacere.

Atunci când îmi începeam cariera în consultanţă, eram fascinat de oamenii pe care îi consideram genii. Erau bărbați şi femei, oameni de știință fantastici, studenți care aveau cele mai mari note. Oameni extrem de creativi care promovau ideile inovatoare sau oameni cu o minte ageră capabili să câștige orice dispută.

Consideram că talentul, inteligența şi creativitatea lor este o mină de aur. Am început să investesc bani în ei. Credeam că cu experiența și banii mei, plus genialitatea lor vom putea obține un mare progres.

S-a întâmplat exact contrariul. Am pierdut mult timp şi mulți bani.

Concluzia mea: când cunoști prea multe, aceasta te împiedică să vezi esența.

Antreprenorii sunt oameni deosebiți. Însă ei nu sunt genii în ceea ce privește educația. Ei au ieșit în evidență datorită bunului simț. Au talentul de a observa ceva extrem de important. Oamenii geniali şi talentați au tendința de a complica mult lucrurile. Ei cunosc atât de multe, încât de multe ori nu reușesc să deosebească ceea ce este cu adevărat esențial sau important. Ori sunt extrem de buni în domeniul lor, însă nu cunosc nimic despre afaceri, nu au capacitatea de a înțelege și de a evalua raportul costurilor și valorilor. Am constatat că de multe ori ignoră costurile și se concentreze doar pe valori.

Și acest lucru mă aduce la o concluzie controversată: studiul antreprenoriatului poate afecta capacitatea ta de a deveni antreprenor. Nu neapărat, însă de multe ori se întâmplă.

Când cunoști prea multe, aceasta îţi compromite capacitatea de a-ţi asuma riscuri. Iar ea este extrem de importantă şi necesară pentru un antreprenor. Pentru a începe o afacere nouă trebuie să fii neînfricat şi acest sentiment apare doar atunci când nu ai prea multe cunoștințe. Dacă te gândești prea mult sau cunoști prea multe despre ceea ce ai vrea să faci, probabil nici nu vei începe afacerea. Adevărații antreprenori abandonează școala sau au rezultate proaste la învățătură.

Persoanele cu talent antreprenorial au mai puține cunoștințe, însă intuitiv simt ceea ce este bine și ce nu. Ei nu au frică, pentru că nu au prea multe cunoștințe. Dar, pe de altă parte, ceea ce îi ajută să înceapă o afacere, devine cauza viitorului eșec. Lipsa cunoștințelor, lipsa unei viziuni sistemice asupra întreprinderii în final poate duce la faliment. Deciziile spontane şi lipsa fricii duce la un comportament prea riscant. Ei pot pierde totul. Acești oameni pot începe o afacere, însă nu o pot gestiona.

Pentru gestionare e nevoie de un lider mai sofisticat, un lider educat. Această persoană nu este capabilă să înceapă o afacere, însă poate gestiona afacerea destul de eficient.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!