Inteligența emoțională a soțului – secretul unei căsătorii puternice!

Unele cupluri găsesc un compromis, altele se ceartă din cauza oricărui lucru mărunt. Cercetările psihologului John Gottman au arătat că motivul este inteligența emoțională scăzută la bărbați.

Bărbaţii nu au dorința să cedeze puterea

În căsătorie se întâmplă plângeri, accese de furie, critică reciprocă. Însă, dacă soții nu încercă să rezolve conflictul, ci să-şi răspundă reciproc cu insulte negative, căsătoria este amenințată. John Gottman subliniază că 65% dintre bărbați doar agravează conflictul în timpul certurilor.

Acest comportament este caracteristic bărbaților. Desigur, pentru ca căsătoria să funcționeze, ambii parteneri ar trebui să depună efort. De obicei, doar soțiile fac acest lucru. Ele se pot supăra, pot arăta lipsă de respect, însă le permit bărbaților să le influențeze deciziile, acceptă părerile şi sentimentele soților. Bărbații însă, rareori, răspund la fel. În rezultat, probabilitatea divorțului în cuplurile unde soțul nu este gata să împartă puterea cu soția, crește până la 81%.

Diferențele din copilărie

Totul începe din copilărie. Băieții jucându-se împreună, se concentrează pe câștig, fără să-i intereseze ce simte alt jucător. Dacă unul dintre copii se va lovi la picior, ceilalți nici nu-l vor observa şi jocul va continua.

La fetițe emoțiile sunt prioritatea principală. Dacă o fetiţă spune: “Eu nu mă mai joc cu voi”, atunci jocul se termină. Fetițele vor reîncepe jocul doar după ce se vor împăca. Jocurile fetelor le ajută să fie pregătite mai bine pentru viaţa de familie, decât cele ale băieților.

Desigur şi aici există excepții: sunt femei care nu se prea descurcă în nuanțele sociale şi bărbați care înțeleg foarte bine sentimentele altor oameni. Cu toate acestea, în medie, doar 35% dintre bărbați sunt înzestrați cu inteligență emoțională dezvoltată.

Consecințe pentru familie

Bărbații cărora nu le ajunge inteligența emoțională, refuză să cedeze în faţa soțiilor. Ei se tem să nu piardă puterea. În rezultat şi soţile le răspund la fel.

Doar un bărbat cu o inteligență emoțională dezvoltată, ţine cont de sentimentele soției sale, pentru că o apreciază și o respectă.

Când femeia simte nevoia să vorbească, el deconectează “fotbalul” şi o ascultă. Pentru că alege “noi” în loc de “eu”. El învață să-i înțeleagă lumea interioară, să o admire şi să-i arate respect. Satisfacția sexuală, relațiile şi viaţa în general, va fi cu mult mai mare decât la bărbații cu inteligența emoțională scăzută.

Deasemenea, va fi cel mai bun tată, deoarece nu se teme de sentimente, îşi va învăța copiii să respecte atât emoțiile proprii, cât şi cele străine. Femeia va fi profund legată de un bărbat cu o inteligenţă emoţională ridicată.

Cum îţi ajuţi soţul să-şi dezvolte inteligența emoţională?

De regulă bărbatul cu inteligenţa emoţională scăzută nu observă consecințele nefaste pentru relație şi nu le consideră o problemă. În acest caz nu-l presiona, mai bine acționează în alt mod:

Vorbește-i despre emoțiile tale: “sunt supărată”, “sunt atât de bucuroasă”, “aceasta poate ofensa”.

Pune accent pe emoțiile lui: “eşti indispus”, “te-ai bucurat atât de mult când…”

Fă-l să observe emoțiile oamenilor din jur: “ai văzut cum Sofia s-a bucurat când…” sau ” Ștefan e atât de supărat, că…”

Nu-ţi fie teamă să-i arăți emoțiile sincere. Plângi, dacă dorești. Râzi…Astfel soțul va învăța de la tine.

Emoțiile – sunt o parte importantă a vieții noastre. Din păcate, nu le acordăm atenția necesară, dar stă în puterile noastre să schimbăm lucrurile.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!