Ce ne împiedică să plecăm, atunci când nu suntem mulțumiți de relație sau de locul de muncă?

Uneori înțelegem că trebuie să ne mișcăm înainte, însă ne este frică să schimbăm ceva şi ajungem în impas. Scriitoarea Peg Streep reflectează de unde se ia frica de schimbare.

Frica de a pierde propriile “investiții”

Mintea se teme să piardă timpul, banii şi forţele care deja au fost utilizate. Această poziție pare destul de echilibrată, rezonabilă şi responsabilă – oare, un om matur nu trebuie să aibă o abordare serioasă faţă de propriile învestiții?

În realitate nu este aşa. Tot ce am cheltuit deja a plecat, iar “investițiile” nu se mai întorc înapoi. Această greșeală de gândire nu-ţi permite să te miști din loc. “Am pierdut în această căsătorie zece ani din viaţă, dacă voi pleca acum acest timp va fi irosit în zadar.” Aceste gânduri nu-ţi permit să te gândești ce vei putea obține peste un an, doi sau cinci – dacă vei decide să pleci.

Ne mințim, observând tendințele de îmbunatățire acolo unde nu există.

Atunci când acțiunile produc rezultate doar ocazional, apare o încăpățânare specială care ne oferă optimism nejustificat.

De exemplu, soțul a făcut ceva aşa cum l-ai rugat, îndoielile ţi-au dispărut imediat, iar creierul îţi strigă: “Totul va fi bine! A făcut faţă”. Apoi partenerul se apucă de cele vechi şi din nou îţi vin gânduri că ai o căsătorie eșuată şi nu va mai exista fericire, după care el brusc devine iubitor şi grijuliu şi din nou ai speranța că “Vom reuși! Iubirea învinge totul!”

Ne temem să pierdem lucrurile vechi, mai mult decât ne dorim să obținem ceva nou. 

Toţi suntem construiți astfel. Oamenii se tem să ia decizii riscante, ghidându-se în primul rând de tendinţa de a evita pierderile. Evaluând beneficiul posibil, suntem gata pentru tot, doar pentru a evita pierderile garantate. A nu pierde ceea ce ai – prevalează, deoarece profund în interior fiecare din noi este conservativ.  Şi chiar atunci când suntem nefericiți, probabil există ceva ce nu dorim să pierdem, în special dacă nu ne imaginăm ce ne așteaptă în viitor.

Și care este rezultatul? Gândindu-ne ce putem pierde, de parcă ne legăm singuri greutăți de picioare. Uneori, chiar noi suntem obstacolul pe care trebuie să-l depășim, pentru a schimba ceva în viață.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!