Cum faci faţă atacului de panică: 12 paşi simpli

Stresul puternic poate duce la apariția atacului de panică. Psihologii recomandă 12 paşi simpli, care te vor ajuta să depășești simptomele neplăcute, dacă brusc ai un atac de panică:

1. Bea 100-150 ml de apă rece.

2. Pronunță cu voce tare tot ce faci. Vorbește cu tine însuți, susține-te, încurajează-te.

3.Fă exerciții de respirație profundă.

4. Dacă eşti în maşină şi nu te vede nimeni, porneşte muzica şi cântă.

5.Freacă mâinile până se încălzesc. E bine să ai cu tine o minge de cauciuc pentru masaj. Strânge mingea, plimb-o între palme.

6. Faţa, dimpotrivă, răcește-o. În automobil poţi deschide geamul, în încăpere pornește aerul rece de la un simplu ventilator, spală-ţi faţa de câteva ori cu apă rece, în stradă poți folosi un pulverizator cu apă.

7.Relaxează complet corpul (dacă este posibil așează-te sau culcă-te), de parcă ar deveni uşor ca un nor, închide ochii, pornește muzica ( e bine să ai cu tine căștile telefonului şi melodii în telefon).

8. Îndreaptă-ţi gândurile pe rezolvarea problemelor: dacă eşti la volan, privește pe hartă şi gândește-te cum poţi crea traseul fără navigator. Învață o limbă străină, repetă cuvintele, frazele înscrise în telefon. Poți desena sau colora. Un simplu joc Tetris, deasemenea te poate ajuta să ţii mintea departe de atac.

9. Dacă este posibil, apelează sau vorbește cu cineva despre ceva plăcut, interesant pentru ca subiectul să te afecteze emoţional în mod pozitiv.

10. Dacă există animale în casă, atinge-le şi vorbește cu ele. Contactul cu animalele ajută foarte mult.

11. Mestecă o gumă de mestecat (de preferat cu mentol).

12. De îndată ce te vei simți puțin mai ușor spune-ţi: “Eu aici sunt șeful, acesta este corpul meu, eu îl conduc, mulțumesc nu am nevoie de adrenalină, la mine totul este bine. Eu controlez, eu conduc, starea mea se stabilizează. Eu îmi posed gândurile şi corpul.”

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!