Sfatul psihologului: ce să faci dacă suferi de depresie?

În viaţa fiecăruia dintre noi, nu de puține ori, există momente când ceea ce te bucura înainte, acum nu-ţi provoacă nici o emoție, de parcă totul în interior a amorțit. Apare întrebarea dacă există vreun motiv să mai trăiești. Astfel poate începe depresia. Jennifer Rollin, psihoterapeut, ne explică ce poți să faci în acest caz.

Cere ajutor

Depresia este o tulburare mintală gravă. Din fericire ea se tratează. Dacă te confrunți cu simptome de depresie, este important să ceri ajutorul unui specialist.

Atunci când soliciți ajutor, nu arăți slăbiciune, ci mai degrabă o adevărată putere. Dacă depresia îţi spune că nu eşti demn de ajutor, te rog nu o asculta! Ţine minte, toţi care suferă de această tulburare merită ajutor și sprijin. Nu trebuie să rămâi într-o stare de disperare și singurătate.

Conștientizează ce-ţi insuflă mintea.

În fiecare zi, în capul nostru apar mii de gânduri. Nu toate dintre ele sunt adevărate. Dacă suferi de depresie, gândurile tale vor deveni tot mai negative și pesimiste.

În primul rând, este important să conștientizezi ce îţi insufli singur. Identificând gândurile negative, găsește partea sănătoasă a propriului “EU” care se va putea opune acestor gânduri. Încearcă sa-ţi insufli idei care te ajută să lupţi împotriva depresiei.

Fă “invers”

Oamenii care suferă de depresie deseori au dorința să nu comunice cu nimeni, să nu se scoale din pat  şi să evite anumite situații.

În acest caz, trebuie să te impui să “acționezi invers”. Doar aşa îţi poţi îmbunătăți starea de spirit, chiar dacă la început nu-ţi doreai nimic.

Compasiune pentru tine însuţi

Certându-te că ai deperesie, nu faci decât să înrăutățești situația. Ţine minte că depresia nu e vina ta. Nu tu ai ales-o, aceasta este o tulburare mintală. Nimeni nu-şi alege de bună voie izolare de prieteni şi familie, senzația de goliciune şi disperare, oboseală şi apatie din cauza cărora este greu să te scoli din pat sau să ieşi din casă.

De aceea, este important să fii mai bun cu tine şi să ţii minte că nu ești singurul om care suferă de depresie.  Gândește-te cum ai putea să ai grijă de tine, de parcă ai face-o pentru cineva apropiat care a ajuns într-o situație dificilă.

Există speranță

Poate că acum e greu să crezi, când vocea depresiei sună atât de tare, însă vreau să ştii, că te vei simţi mai bine.

Neapărat cere ajutor, nimeni nu merită să sufere de depresie în singurătate. Cu tratament corect şi suport, nu doar că vei învăța să lupţi cu deperesia, dar vei putea trăi o viaţă plină şi fericită.

Eşti mai puternic decât crezi!

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!