Dr. Peteris Klava: “60-70% dintre părinți – sunt iresponsabili“

25 de ani, zi de zi, acest medic leton readuce la viaţă sau însoţeşte copiii în ultimul lor drum. Având o asemănare la exterior cu Dr.House, ca şi renumitul personaj îşi iubește necondiționat micii pacienți şi este nemilos cu prostia omenească şi realitatea lumii noastre. Vorbind despre motivul suferințelor pe care le au copii, doctorul a fost direct, spunând lucrurilor pe nume.

– Pentru început Peteris, de ce aţi ales să fiţi medic pediatru?

– Probabil aşa a fost soarta mea. Am venit la facultatea de Pediatrie și astfel s-a întruchipat „dorința“ profesorilor mei de școală. Ei spuneau că trebuie să lucrez neapărat cu copiii.

– Ce traume suferă cel mai des copiii?

– Suntem pe primul loc în Europa la capitolul copii omorâți de vehicule sau transportul public. Tipic pentru Letonia mai este şi plimbarea copiilor cu bicicleta  de către părinti în stare de ebrietate sau permisiunea de a merge singuri fără echipament de protecție. Aceste libertăți cauzează leziuni grave. Multe accidente sunt legate de medicamente şi soluții chimice, arsuri.

– Cum credeți din ce motiv lista de probleme este atât de mare?

Motivul principal este următorul: în Letonia, precum și în întreaga lume, 60-70% dintre părinți – sunt iresponsabili. Adică, acest procent de părinții îşi aduc copiii la spital pe scaunul din faţă a mașinii fără centura de siguranță.

În fiecare zi văd suferința și moartea copiilor cauzate de ignoranță, prostie și neglijența părinților. Vorbesc despre ignoranţa sistemică. O fetiţă a băut „Mole“ – o soluție chimică teribilă care curăța sistemul de canalizare. Această soluție era sub chiuveta din bucătărie turnată într-o sticlă de limonadă. Acestă fetiţă a avut nevoie de transplantat de ficat care a costat 200 000 de euro.

Doar într-o săptămână a vacanței din luna mai ne-au cerut ajutorul părinții a 1500 de copii! De ce în Letonia nimănui nu-i pasă că suntem pe locul doi printre țările care nu-şi spală mâinile?! Cine beneficiază de libertatea noastră nelimitată?

– Influențează nivelul de dezvoltare a societății asupra educației copiilor?

– Cum este nivelul minții noastre limitate,  așa vom vedea lumea. În Tibet aceasta se numeşte viziune karmică. Cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate da copilului său, este să-şi reducă ignoranța minții, pentru a nu o impune copilului. Când văd că câinii sunt îngrijiți mai bine decât copiii, vreau să plâng. Ei sunt pieptănați, îmbrăcați, sărutați, hrăniți la timp.  Dar câți copii nu au văzut niciodată o astfel de grijă? Despre ce fel de civilizație putem vorbi?

– Acum câțiva ani ați vorbit public în favoarea pedepsei cu moartea. Nu v-aţi răzgândit?

– Nu, nu m-am răzgândit. Sunt un susținător al legilor din Singapore și Emiratele Arabe Unite – pentru pedofilie trebuie să existe doar pedeapsa cu moartea.

– Cum credeți cine din părinți ar trebui să fie lider?

– În familie totul începe de la tata. Însă tații degradează. Ei au fost educați de mame singure care au fost părăsite sau bărbații lor erau dependenți de alcool. Această mamă  este capabilă să crească doar un “băiețel infantil”. Acești “infantili” complexați nu pot forma o familie sau apăra statul.

Complexul bărbatului este flagelul umanității. Ar fi înțelept să fie reînviați pionierii sau cercetașii, nu contează, numiți-i cum vreți, unde ar educa bărbați înțelepți, spirituali şi responsabili. În Europa 8 mln. de bărbaţi tineri cu studii nu lucrează. Nu-şi doresc, le este dificil. Îşi doresc să obțină totul rapid şi uşor.

– Sute de mame şi taţi fără studii superioare vor obiecta: “Noi şi fără studii am crescut copii buni”

– Nu voi uita un caz când părinții care nu erau academicieni-intelectuali au fost de acord să dea inima copilul lor de 3 ani care era pe moarte altui copil. Pentru prima dată în Letonia. O persoană nu trebuie neapărat să fie academician. Nu contează educația pământească, dacă el știe cine este și se dezvoltă. Aceasta este cea mai înaltă înțelepciune. Sfinții ce educație au avut?

– Ei au avut iubire..

Ţin minte o mamă, probabil avea un trecut criminal. A născut un copil cu toată gama de boli, inclusiv cele transmisibile. În timp ce era la terapie intensivă a furat telefonul altei mame. Această femeie trebuie educată, nu condamnată. Pur şi simplu nu a fost iubită de nimeni.

Psihoterapeuții francezi au demonstrat că dacă o persoană nu a fost mângâiată de 32 de ori pe zi, ea nu poate obține sentimentul de fericire, nu se va dezvolta. Uitați-vă cât de puțin ne iubim unii pe alții și ne mângâiem.. La noi în terapie intensivă nu există ruşi sau letoni. Există copii. Și dacă în lume va predomina aceeași abordare, atunci şi civilizația noastră va fi complet diferită.

– Ce este iubirea pentru Dvs.?

Iubirea există ca concept şi ca stare. Ca concept la nivel pământesc – responsabilitate și capacitatea de a oferi cunoștințe nobile, de a-ţi face datoria cu toată inima. În plan spiritual iubirea este iluminare deplină și compasiune absolută.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!