Mihail Labkovsky: “Un tată bun – este produsul comportamentului corect ales de mamă.”

În viață și în practică am întâlnit foarte puțini tați buni. Nu este caracteristic bărbaților să fie tați buni. Este chiar un pic nenatural. Ei sunt construiți altfel.

Instinctul patern – este un mit. Cel puțin cu acest instinct nu te naști. Taţii îşi iubesc copiii cu o iubire socială: ei se atașează de acei copiii cu care petrec timpul  şi de care au grijă. Chiar dacă i se impune acest lucru…Cel puțin de la început.

Un tată bun – este întotdeauna produsul unei strategii corecte de comportament al femeii. Cel mai greu şi cel mai important este să crești din soț  – un tată grijuliu.

Şi ar trebui să începi înainte de sarcină, să afli dacă partenerul tău e pregătit pentru tot ce este legat de copii. Doar în acest caz vei putea veni mai târziu cu cerințe să împărțiți responsabilitățile şi grijile la doi. Iar dacă ai înțeles că nu este gata – e mai bine să amâni nașterea copilului sau să te bazezi doar pe forțele proprii.

Vroiam să scriu despre taţi, să vin la ei cu o adresare şi din nou a ieșit că toate sunt pe capul femeilor. Totuși, totul depinde de voi, haideți să recunoaștem acest lucru.

Ţine-ţi minte ce recomandări avea răposatul doctor Spock? “Ai ieşit din maternitate, pune copilul în brațele tatălui şi mergi la manichiură.” Exagerat, însă gândul este clar şi corect.

Deseori femeile îndepărtează bărbatul de lângă pătuțul copilului pe motiv că: “Aici totul trebuie să fie steril”, sau “nu cumva să-l scapi jos”, sau șoptesc “lasă, că fac singură” la miez de noapte, când copilul plânge. Iar apoi vine mama, bunica, soacra şi apărarea se intensifică.

În plus, în unele familii sunt angajate bone şi nu doar una. Astfel, între tată şi copil apare distanța şi una extrem de mare. Se crede că vârsta de până la un an, uneori chiar până la trei – nu este momentul în care tatăl poate fi de ajutor. Poate doar pentru a cumpăra scutece şi a săruta tălpuțele.

Aici, însă tata ratează momentul!

Deseori aud de la bărbați de diferite vârste: “Ce să fac cu el? E mic, plânge nu poate vorbi”. Bărbații se simt plictisiți, nu le este interesant şi chiar sunt îngroziți doar de la gândul că vor trebui să stea singuri cu copilul o oră, sau două.

Câteva sfaturi pentru mame:

Dacă copilul nu doarme şi plânge – un bărbat iubitor se va trezi şi-l va lua în brațe. Important e să nu-l opreşti!

Niciodată nu refuza ajutorul oferit. Iar dacă oferta nu vine din partea lui, atunci învață-l tu ce trebuie să facă. Băița copilului o faceți doar împreună. Spune-i “Îmi este foarte dificil şi nesigur” – lucru de altfel adevărat. Pur şi simplu așteaptă-l să vină acasă şi doar atunci scăldați copilul.

Plimbarea cu copilul pentru tată – este un lucru sfânt. Spune-i: “Eu pregătesc cina şi vă aştept peste o oră”.

Doar împreună sau pe rând trebuie să îmbrăcați, să dezbrăcați şi să culcați copilul. Faceți un ritual în familie ca tata să se implice în procesul de îngrijire a copilului. Unele obligațiuni trebuie să fie doar pentru el.

În plus, sub diferite pretexte, lasă copilul tet-a-tet cu tata. Să se obișnuiască. Spune-i: “Am nevoie de o pauza“, „Trebuie să merg  urgent la clinică“ – şi fugi.. Nu este un lucru egoist.

Doar investind timp și forțe în copil, plimbându-l, schimbându-i scutecele, făcându-i băița, trezindu-se noaptea – bărbatul este capabil să se atașeze puternic și să iubească copilul.

Autor:Mihail Labkovsky

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!