Mihail Labkovsky: „Infidelitatea – nu este o fantomă, este o minciună”.

Pentru unii gândul de a fi înșelaţi este atât de insuportabil, încât evită relațiile apropiate, doar pentru a nu suferi. Aceeași frică ne face să consumăm resurse prețioase pentru a preveni aceste infidelități – control, consolidarea dependenței și chiar propriei trădări.

Iată ce spune psihologul Mihail Labkovsky despre infidelitate:

„Infidelitatea – nu este o fantomă, este o minciună. Adică, nu faptul că partenerul a preferat pe altcineva, ci a ascuns acest lucru. Natura infidelității este încă o frică. Frica de a fi prins, pedepsit și abandonat.

Unicul adevăr aici, este că relația în care a fost posibil un astfel de scenariu, a fost greșită de la început. “Sexul nu este în regulă, comunicarea nu e la acel nivel.” Nu există legături ideale, desigur, însă ceva poate fi prevenit.

În primul rând, nu trebuie să-ţi fie teamă de trădare, ci de mincinoși. De fapt, trebuie doar să fii capabil să-i deosebești de alte persoane. Omul care spune minciuni despre lucrurile mici – a promis nu a făcut, a spus una a făcut alta – acesta este capabil şi de trădare.

Ce să faci în acest caz?

În primul rând să nu aștepți că cu tine se va comporta altfel. Nevroticii nu renunță. Aşa că pleacă cât mai repede şi dormi liniștit(ă).  Aici se includ şi cei geloși. Se spune că gelozia este o manifestarea a neîncrederii interioare. Însă, în același timp este şi proiecția propriei experiențe vicioase.

În al doilea rând, nimeni nu poate garanta loialitate pentru toată viaţa. Şi cum să trăiești cu aceasta? Complet şi fericit cum o pot face doar oamenii cu un respect de sine decent. Şi zilnic trebuie să te ocupi de respect, nu de certuri şi dispute în relație.

Oamenii care se respectă, nici nu-şi imaginează că vor fi înșelați. Ei așteaptă doar relații oneste. Şi cel mai interesant, este că ceea ce așteaptă, acea obțin. Şi dacă se întâmplă ca partenerul “să prindă marele sentiment” în altă parte, el este sincer şi împreună vor lua decizia cum să depășească această situație: să se separe sau să ierte şi să uite.

De fapt, în aceste cupluri cazurile de infidelitate sunt mult mai rare şi despărțirile sunt fără “vărsare de sânge”.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!