Cum se schimbă coloana vertebrală din cauza stresului

Woman with red ribbon shoulders and spine.

Auzim adesea că sănătatea depinde de starea psihologică. Iată ce spun experții în medicina chineză despre cum emoțiile ne schimbă structura coloanei vertebrale și postura. 

Orice tratament în China presupune: atât munca cu corpul, cât şi cu emoțiile.

Mecanismul simplificat al bolilor psihosomatice (conform medicinei chineze) este următorul: omul simte permanent o emoție sau alta. Această emoție pune presiune pe el în fiecare zi, iar corpul se adaptează acestei presiuni, pentru a neutraliza consecințele mult mai dăunătoare.

Medicina chineză asociază dezvoltarea scoliozei la copii, cu o presiune psihologică excesivă în familie. De exemplu, în practica mea a fost un caz, când un tânăr de 14 ani trăia într-o familie unde bunicul era fost militar. Bunicul impunea disciplina militară şi în familie, cu cele mai bune intenții, desigur. Băiatul se supunea şi scolioza progresa în fiecare an. Atunci când bunicul a decedat boala a încetat să mai evolueze. Cu ajutorul unor exerciții speciale pentru coloana vertebrală băiatul a reușit să scape de durerile de spate și de cap, i s-a normalizat tensiunea arterială și a scăpat de boală.

Corpul copilului ia “lovitura” asupra sa, pentru a nu permite să se “frângă“ psihologic. Scheletul se îndoaie sub presiunea emoțională, permițându-i copilului să-şi păstreze suportul interior.

Bolnavii de scolioză – de regulă, sunt persoane cu o putere de voință foarte mare, de aceea, după ce slăbește presiunea morală exterioară ei au posibilitatea să-şi restabilească sănătatea , în ciuda faptului că scolioza este considerată o boală dificil de tratat.

Mai există şi alte exemple de boli care se tratează uşor dacă persoana înţelege ce i se întâmplă pe plan emoţional şi îşi corectează problemele fiziologice făcând ordine în cele psihologice:

Ceafa –  este locul dureros al multor femei de succes. Oricât de mult nu vom vorbi despre egalitatea socială, pentru femei responsabilitatea mare este mai grea decât pentru bărbați. Femeile sunt mai emoționale şi expresiile tipice “greutate mare pe umeri” sau “o sarcină foarte grea” deseori se realizează sub formă de durere şi tensiune în zona cefei.

Postura curbată – este una dintre manifestările caracteristice tristeții regulate. Omul trist poate arăta relativ drept, însă manifestările acestei posturi “triste” vor fi umerii ieșiți uşor înainte şi o cocoașă la ceafă.

Bolile cardio – vasculare care se dezvoltă în tinerețe – sunt deasemenea, posibilele efecte ale stresului cronic al diafragmei. Diafragma se încordează ca răspuns la fiecare experiență stresantă. Aceasta poate fi observată la oamenii care duc negocieri dure şi sunt nevoiți să-și afirme în mod constant drepturile (sau drepturile companiilor pentru care lucrează).

Ascultă-te!

Cel mai bun mod pentru a-ţi dezvolta abilitatea să-ţi simți corpul –  sunt practicile orientale, cum ar fi de exemplu, Terapia Qi Gong pentru coloana vertebrală. Aceasta te va ajuta să-ţi controlezi mai uşor emoțiile, corpul va deveni mai flexibil, mai stabil și cel mai important – va deveni un sistem sănătos.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!