5 paşi simpli care te vor ajuta să scapi de obiceiul de a gândi negativ

Creierul nostru este constituit astfel, încât sistemul lui de recompensă se activează nu doar de la emoțiile pozitive, ci şi de la cele negative. Acesta este unul din motivele pentru care mulți dintre noi nu sunt capabili  să facă față gândurilor neplăcute care se repetă.

Din fericire, nu suntem condamnați să fim victimele acestei situații, suntem capabili să o depășim. Iată cum o poţi face pas cu pas:

1.Spune-i emoției pe nume

Întreabă-te ce simți: anxietate, tristețe, frustrare? Spunându-i emoției pe nume, ajutăm creierul să ia controlul asupra ei, nu să-i fie rob.

2.Observă-ţi gândurile

Odată ce a apărut emoția în capul nostru se naşte un gând, un comentariu despre ceea ce se întâmplă. Aceste comentarii ne ajută să înțelegem situația. Chiar dacă evaluăm situația ca fiind dureroasă pentru noi, însă este în concordanță cu ideile noastre generale despre lume şi despre sine, atunci experimentam în același timp şi sentimente plăcute, şi neplăcute.

De exemplu, te gândești: “Ea a refuzat să vină la întâlnire, pentru că nu îi sunt pe plac”. Gândul nu poate fi numit unul fericit. Însă, el corespunde convingerii  tale că nu eşti demn de iubire şi această coincidența duce la eliminarea în sânge a hormonului fericirii – dopamina.

3.Jocul cu opoziția

Nu-i permite comentatorului intern să facă ce vrea el, va trebui să-l duci în eroare, inventând o versiune opusă după sens celei pe care ţi-o impune.

El spune: “Nu mă iubeşte”, iar tu îi răspunzi “Ea mă iubește foarte mult”

El spune: “Urăsc munca mea” – iar răspunsul tău este: “Munca mea îmi oferă posibilități de creștere”

Sensul acestui joc cu opoziția, ne permite să nu cădem în capcana declarațiilor negative.

4. Încercați rolul de detectiv

Acum începe distracția! Analizează această afirmație opusă – o poți confirma cu câteva exemple? Cel mai probabil, îţi vei aminti cel puțin un exemplu, fie chiar şi unul destul de minor. Fă ca gândul despre acest exemplu să te încălzească, să te inspire, fă ca importanța lui să crească în ochii tăi.

Amintește-ţi toate detaliile: cu cine ai fost, ce au spus, ce ai simțit? Cu cât vei analiza mai mult acest exemplu, cu atât mai puternic acesta va fi fixat în memorie și fără să observi va începe să-ţi schimbe privirea sumbră faţă de această lume.

5.Acționează!

Acum când vezi lucrurile mult mai realist, e timpul să acționezi. Ţine minte, atunci când ai luat o decizie, simți că controlezi situația, iar aceasta e ceea ce-i trebuie creierului tău, care s-a blocat la frământarea unor şi aceleași gânduri.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!