7 sateliţi ai nivelului înalt de inteligentă!

Încă în anii ’50 psihologul Lewis Madison Termann, timp de mai mulţi ani studiind problemele de dezvoltare a inteligenței, a ajuns la concluzia că un IQ înalt nu întotdeauna duce la realizări remarcabile. Iată date curioase din ultimii doi ani:

1. Probleme cu sănătatea mintală

Tulburările mintale  – sunt probabil prețul pe care omenirea îl plătește pentru inteligenta înaltă. La această concluzie au ajuns cercetătorii-psihologi britanici, conduşi de Daniel Smith de la Universitatea din Glasgow. Urmărind o perioadă lungă de timp un grup din aproape 2.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 8 – 23 de ani, Smith și colegii săi au descoperit că cu cât persoana are un IQ mai înalt în copilărie, cu atât este mai mare probabilitatea ca în tinerețe să dezvolte tulburare bipolară.

2. Anxietatea

Cei care au un IQ înalt sunt mai predispuși la anxietate decât oamenii cu inteligenta medie. Aceasta este concluzia studiului efectuat de neurobiologii americani conduși de Jeremy Koplan. Probabil, pe parcursul evoluției anxietatea și inteligența s-au format paralel. În timpurile preistorice, vigilența constantă putea contribui la supraviețuirea omului.

3.Ideile noi

În schimb, oamenii cu un IQ înalt, cu o probabilitate mai mare pot genera idei noi. Din nou, acest lucru putea fi important din punct de vedere evolutiv și istoric, aceasta însemnând capacitatea de a respinge stereotipurile și de a vedea noi modalități de dezvoltare. După cum se arată în studiul psihologului Satoshi Kanazawa de la LSE (London School of Economics and Political Science) persoanele cu un nivel ridicat de dezvoltare intelectuală sunt mai des atei, iar pe plan politic adoptă o poziție liberală.

4.Singurătatea

O altă descoperire interesantă făcută de Satosi Kanadzavy şi colegii săi: cu cât e mai mare cercul de prieteni al oamenilor cu IQ înalt, cu atât e mai mic nivelul de satisfacție de viață. Acest studiu infirmă opinia precum că socializarea te face mai fericit. Cel puțin, acum putem spune, că această idee nu este valabilă pentru toţi.

5. Se trezesc târziu

Deasemenea, Satosi Kanadzava a constat că cei care au inteligenţa înaltă preferă să se trezească târziu. Într-una din lucrările sale de cercetare, a analizat regimul de somn a 20745 de adolescenți americani. Cei cu IQ scăzut mergeau la culcare la 11:41 și se trezeau la 7:20. Adolescenții cu IQ ridicat mergeau la culcare mai târziu – la 12:29, și se trezeau mai târziu – la 07:52. În zilele de odihnă diferența de timp dintre cele două grupuri a fost şi mai evidentă.

6. Încrederea în alţi oameni

Cu cât IQ este mai mare, cu atât nivelul de încredere în alţi oameni este mai mare. Această concluzie este făcută în rezultatul analizei sondajelor opiniei publice din SUA. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că cu cât omul este mai inteligent, cu atât mai bine înțelege oamenii. În plus, s-a constatat că cei care  au mai multă încredere în alții, se simt mai fericiți și au o sănătate mai bună.

7. Lenea

Oamenii leneși sunt mai predispuși să mediteze, susțin autorii unui nou studiu realizat de psihologii de la Universitatea din Florida. Iar cei care nici un minut nu pot sta fără să facă ceva, activitatea îi ajută să scape de gânduri. Studiile anterioare au arătat că cei care iubesc să mediteze, au o memorie mai bună, pierd mai mult timp  atunci când trebuie să ia o decizie și în cele din urmă aleg cele mai bune opțiuni.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!