Viaţa în stilul “hygge”: 8 secrete de fericire de la danezi!

Woman wearing orange coat sitting on bench near canal of Copenhagen city and enjoying sun. Holding smart phone. Sunset, evening. Wooden floor, buildings in background. Nyhavn , Copenhagen, Denmark.

La danezi conceptul de „hygge“ înseamnă comoditate, confort şi bunăstare. Ce este “hygge” și cum să-l realizezi, ne spune Meik Wiking în cartea sa:  “Hygge. Reţeta daneză a fericirii” .

Conform statisticilor danezii sunt cei mai fericiți oameni din Europa. În plus, ei se întâlnesc cel mai des cu prietenii şi familia şi mai mult decât alții se simt liniștii şi împăcați.

S-ar părea că motive de bucurie danezii nu au prea multe: clima în Danemarca nu este un paradis, se întunecă devreme, prețurile sunt mari, impozitele astronomice, trebuie să lucrezi foarte mult. Cu toate acestea, danezii au ceva ce le lipsește locuitorilor din alte țări: filosofia vieții numită „hygge“, care se încadrează în câteva reguli esențiale.

Cum să creezi stilul hygge? Secrete nu sunt atât de multe:

1.Faceţi casa şi oficiul confortabil

Designul danez este unul minimalist. În interior danezii preferă culorile deschise: alb, gri sau albastru fumuriu. Deasemenea, acordă o atenție deosebită iluminatului, adesea sunt  folosite lumânările (chiar și în timpul zilei), și adoră să-şi decoreze casele cu tot felul de detalii drăguțe. Lumânări, abajururi, perne și covoare, picturi pe pereți, rafturi cu cărțile preferate, vase de ceramică – aceste lucruri mici oferă confort și comoditate.

Cu toate acestea, elementele de decor nu trebuie să fie prea pretențioase sau de lux. Mai degrabă ar trebuie să bucure ochii, însă să rămână neobservate. Nu mai puțin importante sunt şi senzațiile tactile. Danezii acordă o atenție deosebită materialelor naturale plăcute la atingere – lemn, lână, in, lut.

Încercați cu ajutorul unor trucuri simple, să faceți casa şi biroul locurile în care îţi dorești să vii şi să te simți imediat fericit. Merită să investești timp și efort pentru aceasta.

2. Invitați oaspeți

Comunicarea cu rudele şi prietenii pe rețelele de socializare niciodată nu o va înlocui pe cea reală.  Meik Wiking a găsit acestui fapt o explicație simplă: “Când cineva îţi pune mâna pe umăr, te sărută şi te mângâie pe obraz – imediat de umpli de fericire. Atingerile eliberează oxitocina care provoacă sentimentul de fericire şi reduce sentimentul de stres, frică şi anxietate.”

De aceea “hygge” poate fi simțit doar printre oamenii apropiați, în compania cărora te poți relaxa și fi tu însuți. Iar întâlnirile ar fi mai bine să fie acasă, decât într-o cafenea sau un restaurant.

3. Învăţaţi să gătiţi gustos

Întâlnirile cu prietenii presupun mâncare gustoasă. Pentru a simţi  “hygge” trebuie să înveți să faci plăcinte delicioase cu scorțișoară, tocană, vin fiert picant și ciocolată caldă.

“Nivelul ridicat al consumului de carne, produse de patiserie și cafea în Danemarca, este direct legat de “hygge” – scrie Meik Wiking. – Una dintre condițiile obligatorii: e să fii bun cu tine, să te răsfeți și să-ţi acorzi ţie și altora posibilitatea de a te abate puţin de la principiile stilului de viață sănătos. Dulciurile – sunt hygge. Produsele de patiserie – sunt hygge. Cafeaua și ciocolata fierbinte deasemenea. Bețișoarele de morcov  – nu prea”.

În plus, a pregăti mâncarea daneză – înseamnă că te bucuri pe îndelete de toate etapele procesului. Să selectezi rețeta, să mergi la piață după cele mai bune ingrediente, să implici la gătit alți membri ai familiei și apoi toți împreună să savureze aroma extraordinară care vine din cuptor.

4.Fiţi activi

Danezii adoră să mănânce gustos şi sățios, însă de obezitate suferă doar un procent mic din populație. Secretul constă în stilul de viață activ. Și aceasta nu sunt antrenamente intense la sala de forţă. Această este mișcare care aduce plăcere, mai ales în aer liber. Plimbările în munţi cu familia, mersul pe jos, excursii cu bicicleta…

Apropo, majoritatea danezilor preferă să ajungă la muncă cu bicicleta. Clima în această țară nu este prea favorabilă pentru acest lucru, însă traficul și înghesuiala în transportul public – este stres, iar bicicleta – este hygge. Pentru condițiile nefavorabile- există echipamentul corect.

5.Purtaţi îmbrăcăminte confortabilă

Adidaşii şi pantofii fără toc, jachetele largi, hanoracele, puloverele calde, fularele moi, cardiganele lungi, pantalonii largi…Şi toate desigur din stofe naturale, plăcute la atingere. “Moda daneză este concisă și elegantă și nu necesită eforturi mari. Acesta combină cele mai bune calități hygge şi designul minimalist funcțional”- încearcă să explice Meik Wiking.

6. Savurați bucuriile simple

Cele mai bune lucruri în viaţă ne sunt oferite gratis. Frumusețea lumii înconjurătoare, zâmbetele copiilor şi celor dragi, serile liniștite acasă cu persoana iubită sau o carte bună – exact aceste momente constituie fericirea vieţii. Şi trebuie să fii în măsură să le apreciezi, nu bunăstarea materială.

„Simplitatea și modestia – sunt componentele principale ale stilului hygge. Să-ţi afișezi realizările şi strălucirea „Rolexului“ – nu numai că-ţi demonstrezi prostul gust, ci strici “hygge”- scrie autorul, și continuă:“ Într-o ceașcă de ceai este mai mult “hygge”- decât într-un pahar de șampanie, în jocurile de masă – mai mult decât în cele de computer, în mâncarea pregătită acasă – mai mult decât în cea cumpărată. Poate că “hygge” nu este profitabil pentru piața capitalistă, în schimb este util pentru fericirea personală”.

7.Găsiţi un hobby

Viaţa nu se poate limita doar cu munca şi problemele de familie. E foarte important să ai o ocupaţie creativă care îţi va aduce plăcere – origami, tricotat, ceramică, acuarele pictură, desen, aranjamente florale. Bonus: atâta timp cât mâinile îţi sunt ocupate, poți fi singur cu gândurile tale.

8. Nu uita de simțul măsurii

Hygge promovează plăcerile simple, însă acesta nu presupune că nu trebuie să te limitezi. Zece chifle dulci cu scorțișoară – deja nu e hygge, ci disfuncție alimentară. pentru că deja după a cincea chiflă se pierde senzația plăcerii. De aceea, danezii îşi rezervează un anumit timp pentru a savura ceea ce le place. De exemplu, în ziua liberă.„Dulceața fructului oprit – este o parte integrantă a ritualului hygge“ – explică autorul.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!