Încearcă acest truc pentru a scăpa de starea de nervozitate!

Lumea modernă e construită astfel, încât dorim sau nu, ajungem în situații care ne provoacă nervozitate. Se întâmplă pentru că simțim pericol, suntem neîncrezători în sine, avem frică să suferim o înfrângere etc. Toate acestea duc la stres, iar în rezultat la diferite boli.

Natura nervozității. Un mecanism necesar sau un obstacol?

Încep să-ţi transpire palmele, apare un tremur, se intensifică bătăile inimii, crește tensiunea arterială, în gânduri este confuzie, ţi-e greu să te concentrezi, să stai într-un loc, vrei să-ţi ocupi mâinile cu ceva, să fumezi. Acestea sunt simptomele nervozității.

Iar acum puneți întrebarea? Cât de mult te ajută? Te ajută să faci faţă situațiilor stresante? Te ajută să negociezi mai bine, să susții examenul sau să comunici la prima întâlnire când eşti la limită? Desigur că nu, dimpotrivă aceasta poate strica totul.

De aceea, e important să-ţi dai seama clar că nervozitatea nu este o reacție firească a organismului la o situaţie de stres sau o caracteristică imposibil de depăşit. E doar un mecanism psihic fixat în sistemul obiceiurilor sau e consecința unei probleme a sistemului nervos. Stresul – e doar reacția ta la ceea ce se întâmplă şi orice s-ar întâmpla întotdeauna poţi reacționa diferit.

Amintește-ţi acele situații în care erai foarte nervos, iar această nervozitate îţi afecta în mod negativ rezultatele acțiunilor tale. Cu siguranță, fiecare are multe exemple când exploda, nu mai suporta presiunea psihologică, pierdea controlul și nu se mai putea concentra.

Pentru a scăpa de nervozitate trebuie să-ţi direcționezi gândurile astfel:

“Nu am de ce să fiu nervos, acest lucru mă deranjează și intenționez să scap de nervozitate, nu este ceva real!

Cum încetezi să fii nervos pentru orice motiv?

Amintește-ţi acele evenimente care îţi provoacă nervozitate: te cheamă şeful, trebuie să susţii un examen, te aşteaptă o conversaţie neplăcută etc. Gândeşte-te la toate aceste lucruri, evaluează cât sunt de importante pentru tine, însă nu în mod izolat, ci în contextul vieții tale, perspectivelor şi planurilor tale globale.

Oare acestea sunt lucruri la care trebuie să te gândeşti şi să-ţi faci griji pentru ele? În astfel de momente concentrează-te pe scopurile vieţii, gândeşte-te la viitor, distrage-ţi atenția de la momentul actual.

Din această perspectivă multe lucruri care îţi provoacă nervozitatea îşi pierd importanța în ochii tăi, se vor transforma în ceva nesemnificativ, cum de altfel şi sunt. Aceste situaţii nu merită nervii tăi.

Direcționarea psihologică a gândurilor te ajută să nu mai fii nervos pentru orice motiv. Însă, oricât de bine nu vei face aceasta, lucru care cu siguranță va avea un efect pozitiv, oricum va fi insuficient, deoarece organismul în ciuda tuturor argumentelor rațiunii, ar putea reacționa în felul său.