Mândria. Iată CUM scapi de acest INAMIC interior!

“Omul de secole tinde spre fericire și în calea sa întotdeauna găsește oameni care se presupune că îl împiedică să facă acest lucru, considerându-i greșit dușmani, pierzându-şi toate forțele şi energia pentru a lupta împotriva lor,  fără să conștientizeze că de fapt inamicii cu care trebuie să lupte sunt în interiorul său.” Abu Bakr

Mândria sau aroganța – este unul din cei mai mari inamici interiori ai persoanei. Aceasta începe să crească încă de la 1-3 ani, iar critica părinților este cel mai fertil sol pentru ea. Părinții, de asemenea, sunt infectați cu mândrie. Ei visează ca copilul lor să facă în viaţă ceea ce nu le-a reușit lor. Visează ca copilul lor să fie o persoană de succes cu care să se poată mândri, iar toţi în jur să-i admire şi în secret să-i invidieze.

Faţă de copii întotdeauna au așteptări mari, pe care aceștia neapărat trebuie să le îndeplinească. În caz contrar, nu sunt suficient de buni. Şi atunci copiii vor încerca din toate puterile să facă ceea la ce visează mama şi tata.

Persoanele infectate de mândrie întotdeauna se compară cu alții. Evaluează aspectul exterior, starea materială, realizările obținute. În conversații întotdeauna încearcă să găsească la alţii punctele slabe şi vulnerabile pentru a-şi simți superioritatea pe fundalul acestor oameni. Încearcă să facă legături doar cu oamenii de succes  şi sunt foarte mândri de acest lucru, în secret simțindu-şi importanța, pentru că astfel de oameni se află alături de ei.

Cea mai mare frică a oamenilor infectați de mândrie – este să simtă rușinea.

Rădăcinile acestei frici vin din copilărie, atunci când mama era foarte preocupată ca nu cumva să simtă rușine pentru copilul său. Întotdeauna îi făcea remarci copilului cu motiv şi fără, îl critica pentru comportament dacă era gălăgios, dacă începea să plângă, dacă se alinta sau era agresiv. Îi era rușine dacă copilul era murdar, dacă se râdea prea tare sau îşi arăta spontan emoțiile. Îl compara prea des cu alţi copii, care în opinia ei erau mai ascultători, mai inteligenți, eleganți sau perseverenți, ea mereu îi aducea ca exemplu. Aceștia puteau fi chiar frații şi surorile.

În aceste condiții copilul învață foarte repede să se compare cu alții, el are nevoie întotdeauna de confirmare că e mai bun. Văzând persoane mai bune, el imediat găsește neajunsuri, pentru că e greu să recunoști că cineva e mai bun sau că are realizări mai mari decât tine. Acest lucru e pur şi simplu insuportabil. Astfel, în interior încep să crească doi dușmani: mândria şi umilința.

Cum să învingi mândria?

1.Să identifici şi să recunoști că acest inamic există în interiorul tău.

2. Să înțelegi că acesta nu ești tu, e doar dușmanul tău cu care trebuie să lupți.

3.Să cedezi mândriei – să accepți că există. Să-ţi accepți comportamentul şi gândurile. Acceptându-ţi slăbiciunile, apare oportunitatea să vezi aceste manifestări la alți oameni.

4. Trebuie să înveți să vorbești direct de dorințele, sentimentele şi necesitățile tale, să nu-ţi fie rușine de tine şi de sentimentele tale reale.

În relațiile cu oamenii să renunți la obiceiul de a te compara cu alții, permite-ți să fii aşa cum eşti. Nu căuta neajunsurile și punctele slabe ale oamenilor, învață să accepți persoana în întregime cu toate manifestările sale.

Nu te grăbi să construiești o astfel de relație, în care să fii lipsit de propria libertate, nu-ţi asuma angajamente, care apoi te vor sufoca și te vor domina.

Nu limita libertatea altor oameni, acceptă-le dorințele, lasă oamenii sa facă lucruri pe care ţi le permiți şi tu să le faci. În caz de eșec nu te învinui, nu te critica sau umili singur pe tine. Evită să faci lucruri de care mai târziu îţi va fi rușine. Fii iertător cu tine și cu alții.

Un alt remediu împotriva tuturor dușmanilor este disciplina, iar dacă e să vorbim de inamicii interiori – atunci autodisciplina.

Dacă planifici să faci ceva, încearcă în orice condiții să faci acest lucru, astfel copilul timid din interiorul tău va începe să crească. Vor apărea tot mai multe și mai multe motive de respect şi mândrie pentru sine.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!