Cum să comunici cu oamenii la care întotdeauna totul este “rău”

Omul, confruntându-se cu unele probleme de viaţă, se dezvoltă, obține anumite cunoștințe şi devine mai bun. Însă, există oameni care se concentrează prea mult pe problemele lor: sunt mereu nemulțumiți, nefericiți și triști, la ei totul în viață este rău și chiar dacă e bine – e doar o neînțelegere și oricum va fi rău.

Ce modele de comportament au aceste persoane? 

1.Manipularea cu scopul de a obține confirmarea că “totul e rău”

La început nedorind, iar apoi cu creșterea amplitudinii emoțiilor, declară că „nu există nici o scăpare.“ La toate variantele de rezolvare a problemei pe care i le propui, omul îţi răspunde imediat “Nu”, fără să încerce măcar.

De ce se întâmplă acest lucru?

De multe ori inconștient, aceste persoane obțin atenția şi permisiunea să nu facă nimic. Şi pentru că fiecare are conștiință, într-un moment de singurătate persoana începe să înțeleagă că pur şi simplu nu face nimic cu viaţa sa şi că soluționarea problemei necesită prea mult efort.

Comunicând cu cineva şi obținând confirmarea că totul e rău, această persoană poate merge liniștită acasă  şi fără mustrări de conștiință să trăiască după scenariul său. Şi-a vărsat asupra ta toată negativitatea, s-a încărcat de energie şi poate trăi în continuare destul de bine.

2.Manipularea în scopul de auto-afirmare.

De exemplu, această persoană se întâlnește cu tine şi te întreabă despre viaţă. La un moment dat îi spui despre o realizare sau despre ceva pozitiv care ţi s-a întâmplat în viaţă. Iar ea vine cu frazele: „vezi cât de norocos ești“, „vezi cum te ajută“, „vezi ce soț (soție, prieten, tată) ai“, „eşti norocos, ai o casă, un loc de muncă, mașină etc”).

Începi să te simți vinovat. Pentru ce? De ce? În rezultatul unor astfel de conversații ţi-e frică să împărtășești ceva din viața ta și atunci îţi reamintești involuntar ceva rău din viaţă, ca să nu ieşi în evidență.

De ce se întâmplă acest lucru?

Din nou, omul inconștient încearcă să-ţi arate că victoriile şi realizările tale – nu sunt pe merit. În acest mod îşi afirmă Eu-l său, accentuează teoria „nedreptății globale“, își scoate orice responsabilitate pentru viaţa sa personală și poziția în cadrul acesteia.

3. Manipulatorul pe nume “Rău”

Această persoană este destul de inteligentă, nu se poziționează deschis ca o victimă. Deseori persoana reacționează la cerere sau observație cu fraza “doar sunt rău, ce vrei de la mine?”. În relații această persoană îţi poate spune: “cu mine nu va ieşi nimic, sunt anormal, sau “mai bine să fiu singur(ă), pentru că nimeni nu va putea iubi o persoană ca mine”.

De ce se întâmplă acest lucru?

Această persoană de multe ori se poziționează ca victimă a unei iubiri neîmpărtășite, a circumstanțelor, relațiilor proaste dintre părinți. Ea nu pretinde în mod deschis milă, reacționează agresiv la compasiune sinceră, dar repetă în mod constant că e „rea“. Astfel, obține confirmarea unicității sale și, din nou, își scoate toate responsabilităţile pentru relație. La urma urmei, doar ţi-a spus că este rău! Tu eşti de vină. Ai fost avertizat. Și, are dreptate, într-adevăr te-a avertizat.

Cum te comporți cu astfel de oameni?

Ultimul caz demonstrează foarte bine jocul din triunghiul lui Karpman. Conform acestei teorii, comunicarea are loc conform distribuției rolurilor: salvatorul – persecutorul – victima. Dacă comunici cu o „victimă“, atunci vei avea rolul de „salvator“, iar societatea, viața sau circumstanțele devin „persecutor“.

Pentru a rezolva situația este important să-ţi recunoști rolul şi să dorești să ieşi din joc.

Pentru aceasta puneți întrebările:

– de ce am nevoie de această persoană?

– ce obțin comunicând cu ea?

– cum mi-aş dori să comunic cu această persoană?

– cum pot realiza această comunicare în alt mod?

– sunt gata să-mi pierd forțele pentru a rezolva problemele altei persoane? De ce i-aş asculta povestea?

Cel mai important lucru  în această comunicare – este onestitatea faţă de tine însuţi. Doar recunoscându-ţi dorințele de „salvator“ (de exemplu), este posibil să elimini acest rol și să ieși din scenariu.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!