Băieții nu cresc de la sine! 3 etape IMPORTANTE de dezvoltare ale fiului tău…

Sarcina ta ca părinte este să înțelegi când şi ce nevoi are copilul tău.

Aceste trei etape de dezvoltare a băieților  sunt universale şi există în afara timpului. Discutându-le cu părinții, de fiecare dată aud: “Este adevărat!”, deoarece experiența educației confirmă corectitudinea acestor postulate.

1 Etapă – perioada de la naștere până la 6 ani.

Este perioada în care băiatul este legat mai mult de mama. Este “băiatul ei”, chiar dacă tatăl poate juca un rol foarte important în viața copilului.

Scopul educației în această perioadă – de a-i transmite băiatului multă dragoste și sentimentul de securitate.

2 Etapă – perioada de 6 ani până la 14 ani

Este perioada în care băiatul, urmându-şi sentimentele interioare, vrea să învețe să fie bărbat şi tot mai mult urmărește interesele și acțiunile tatălui (deși mama rămâne o persoană foarte apropiată, iar lumea înconjurătoare devine tot mai interesantă).

Scopul educației în această perioadă – de a crește nivelul de cunoștințe a copilului și de a-i dezvolta abilitățile, fără a uita de bunătate și deschidere – adică, să tindeți la dezvoltarea unei personalități armonioase. Exact la această vârstă fiului tău îi apare sentimentul de bucurie și confort pentru că este băiat.

3 Etapă – perioada de la 14 ani până la maturitate

Perioada în care băiatul are nevoie în viaţa lui de un bărbat-mentor, dacă vrea să fie pregătit complet de viaţa adultă.

Mama şi tata rămân pe planul secund, de aceea ar trebuie să-i găsească fiului un mentor demn, pentru ca acesta să nu rămână doar cu cunoștințele şi experiența colegilor incompetenți.

Scopul educației la această etapă este să-i insuflați sentimentul de responsabilitate şi respect de sine, de asemenea, de a-l implica activ în viaţa adultă.

Rețineți că aceste etape în niciun caz nu implică o trecere sau o influenţă bruscă asupra copilului de la un părinte la altul. Cel mai bine este atunci când ambii părinți sunt implicați activ în viața fiului din copilărie până la maturitate.

Știind despre aceste trei etape, puteți decide în mod clar un program de acțiune. De exemplu, este evident că tații băieților cu vârste cuprinse între șase și paisprezece ani nu ar trebui să fie dependenți de muncă, cum de altfel nu ar trebuie să se îndepărteze de familie nici din punct de vedere fizic, nici moral. Dacă se întâmplă acest lucru, este doar în detrimentul fiului (şi totuși taţii moderni fac exact acest lucru, mulți dintre noi pot confirma acest lucru, din experiența propriei copilării).

Autor: Steve Biddulph Extras din cartea “Cum să ne creștem băieții”

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!