Cum reacționezi dacă copilul ridică vocea la tine…

La 4 ani, copilul deja este capabil să înțeleagă aproape toate acțiunile lui. Însă uneori, nu-și poate controla emoțiile, ridicând vocea la mama. Şi dacă acest comportament nu se aplică şi în cazul tatălui, începi să te gândești că ţi-ai pierdut toată autoritatea în ochii copilului.

Cum te comporți tu?

Dacă strigi întotdeauna la toţi chiar şi pentru cel mai mic motiv, atunci copilul va percepe acest comportament ca normal. Modelul de comportament copilul îl preia tocmai de la tine.  În această situație, dacă nu vei încerca să calmezi copilul, nu-l vei dezvăța de acest mod de comunicare, copilul tău în viaţă va avea de suferit.

Pe de altă parte, strigătul nu este un obicei atât de prost, ci şi un semn al emoțiilor puternice. După cum se știe, pentru copil e foarte rău să ascundă în interior negativitatea, de aceea e important să înveți copilul să-şi exprime emoțiile în alt mod.

Uneori copilul se teme de strigătul tău şi atunci se va proteja cu propriile tale metode. Dacă copilul ţipă excesiv de mult, atunci cauza poate fi provocată de tulburări psihologice, sau poate fi un semn de tulburări ale sistemului nervos. Prin urmare, e necesar să consultați medicul psiholog sau neurolog.

Este foarte important ca după ce ai observat manifestarea nu prea politicoasă de exprimare a emoțiilor faţă de tine, să încerci să-i explici copilului calm şi cu răbdare că te supără un astfel de comportament. Îi poţi arăta o faţă tristă, frustrată. Nici nu încerca să convingi copilul cu strigăte sau învinuiri, aceasta doar va înrăutăți situația.

Un alt lucru important este ca copilul să nu audă strigăte în casă. Controlează-ţi emoțiile, nu te certa cu soțul în prezenţa lui. Încearcă să-i demonstrezi un comportament “exemplar”. Deasemenea poţi îndepărta copilul de sunete prea puternice. El se va obișnui cu liniștea şi atunci ţipătul i se va părea prea greoi.

Dacă observi că la grădiniță sau la școală cineva strigă la copilul tău, vorbește cu educatorul despre alte metode de influenţă asupra lui.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!