5 metode de protecție, care te împiedică să creezi o relaţie

Există un număr infinit de povești despre femei inteligente, care au succes, sunt frumoase, însă suferă de singurătate și se tot întreabă de ce având aceste calități nu-şi pot găsi un partener. Motive pot fi multe. Și unul din ele – este teama de intimitate. De unde apare, cum se manifestă și dacă este posibil să i se facă față – ne spune psihoterapeutul danez Ilse Sand în cartea sa.

La baza cărții stă ideea: ce împiedică persoana să construiască relații și să fie fericită, strategiile de protecție care odată au ajutat-o să facă față unei situații dificile de viață. Însă apoi, acestea încep să lucreze în defavoarea persoanei, protejând-o nu doar de rău, ci şi împiedică să intre ceva bun în viaţa omului.

Protecția internă de relații şi iubire

Ilse Sand explică faptul că există mai multe protecții interne care te protejează de propriile gânduri, sentimente și dorințe care pot interveni în relații.

Eschivarea

Femeia care evită să se studieze pe sine şi a obosit de gânduri constante că ceva nu e în regulă cu ea, sau de ce bărbatul nu a sunat-o după întâlnire, încearcă să se ocupe cu ceva. De exemplu, se va uita permanent în telefon verificând rețelele sociale.

Proiecția

Când credem că sentimentele sau emoțiile dureroase nu le simțim noi, ci alţi oameni. De exemplu, când crezi că alte femei rămân singure din cauza respectului de sine scăzut, iar aceasta îţi provoacă compasiune, atunci cel mai probabil este şi un adevăr neplăcut despre tine.

Metode fizice de “aburire” a minții

Prea multă mâncare, necesitatea de a dormi mult, tot felul de distracții impuse. “Ne facem surzi şi muți faţă de lumea reală, nu mai observăm semnele care ne confirmă simpatia sau antipatia celor din jur”. explică Ilse Sand. Şi la bărbați inclusiv.

Atitudine excesiv de pozitivă

Dacă cineva îţi provoacă neliniște, te auto-convingi că omul ţi-ar vrea binele. Aşa se sufocă furia şi tristețea. De exemplu, la întrebarea “eşti liber?” Bărbatul răspunde afirmativ, însă îşi duce privirea într-o parte şi scarpină nasul. Nedorind să recunoască faptul că acesta minte, el poate fi justificat cu astfel de gânduri:”Pur şi simplu, în acest moment chelnerul ne-a adus contul, iar el s-a distras”.

Protecțiile externe

Acestea se numesc interpersonale şi îţi permit să ţii oamenii la distanţă, pentru ca aceștia să nu-ţi provoace suferință, dezamăgire.

Femeia care vrea relații, însă inconștient se protejează de ele, le transmite bărbaților indicii non-verbale: evită contactul vizual, încrucișează brațele și picioarele, face o expresie a feței detașată, se întoarce pe o parte sau cu spatele. Şi chiar dacă arată că e deschisă şi sociabilă poate utiliza reacții sociale care îi pot respinge chiar şi pe cei mai binevoitori bărbați. De exemplu, se poate  exprima urât despre cei care încearcă să se facă prieteni cu ea, sau intră permanent în conflicte.

Cum poţi refuza strategiile de protecție neadecvate

„De cele mai multe ori strategiile de protecție vor înceta să existe de la sine, imediat ce vor fi conștientizate. Puterea secretă a strategilor depinde direct de neconștientizarea utilizării lor” – spune Ilse Sand.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!