Cum oamenii obţin o traumă psihologică fără nici măcar să observe (4 Simptome).

Ce evenimente te pot traumatiza psihologic?

Poate cândva ai fost victima sau martorul unui atac terorist, unei calamități (incendiu, inundație, cutremur), abuz sexual, fizic sau psihologic. Poate ai urmărit boala unei rude, tortura altor persoane sau animale. Sau ai fi putut fi în mijlocul unor evenimente teribile: războaie, atrocități, violență. În aceste evenimente, este posibil să-ţi apară frica pentru propria viață sau a celor dragi, frica de moarte, care îţi respira în ceafă.

Însă nu doar aceste incidente grave pot speria și traumatiza. Chiar și amenințarea de pericol poate provoca o traumă considerabilă. Uneori şi citirea știrilor pe rețelele sociale te pot traumatiza.

Trauma – este un eveniment ce are un impact devastator asupra psihicului uman, de aceea este foarte important să nu fie ignorată.

Simptomele traumei psihologice:

1.Amintiri, gânduri sau sentimente obsesive

Persoana îşi poate aminti în detalii evenimentul traumatic chiar şi inconștient. Simte aşa numitul flashback. Îşi amintește evenimentul cu aceeași intensitate, de parcă l-ar trăi din nou, chiar în acest moment. E un simptom destul de periculos, omul nu se controlează, poate ajunge într-o stare de afect: de la furie până la panică. Aceste trăiri au loc sub influența sunetelor care îi pot aminti de acea situație, mirosurile, cuvinte speciale, imagini etc.

2.Vise obsesive

Visele obsesive cu ajutorul cărora persoana încearcă să trăiască acea situație şi să-i facă faţă la nivel psihologic.  În vis, persoana încearcă să obţină acea forţă pe care nu a avut-o în realitate, pentru a “învinge” situaţia.

3.Dorinţa obsesivă de a reveni la situația traumatică sau prin orice mijloace de a evita situațiile similare.

Stresul poate fi rezultatul dorinței de a retrăi situația traumatică. Acest lucru e legat de dorința inconștientă de a depăşi acea putere distrugătoare şi a te proteja, restabilindu-ţi astfel integritatea. Sau altă situație, persoana evită semnele chiar şi cele mai îndepărtate care i-ar putea aminti de acest eveniment traumatic, conștient şi inconștient devine paranoică. Această stare obsesivă joacă un rol de protecție şi o protejează să ajungă în situații similare. De exemplu, dacă persoana a supraviețuit unui atac terorist în metrou, atunci va avea o frică teribilă să mai coboare în metrou. Sau, cel care a fost atacat în stradă, va avea frică să meargă noaptea singur.

4. Pierderea parțială a memoriei

Se observă o amnezie psihogenă – pierderea parțială sau totală a memoriei care se referă la momentul traumei. ” A uita, ca un vis urât”, “Aceasta nu a fost”.

Deasemenea, se pot observa sentimente de intensitate mare fără a conștientiza de ce sunt legate. Omul poate simți frică puternică, excitare, vigilenţă, poate tremura și plânge, s-ar părea „fără motiv“, deși motivul există, însă nu este conștientizat. Dacă simptomele descrie nu au apărut în termen de 3-6 luni de la un evenimentul traumatic, aceasta înseamnă că psihicul a prelucrat trauma în mod inconștient.

Cum depășești o traumă psihologică?

Trebuie să înțelegi, că ceea ce se întâmplă cu tine e ceva normal. E o reacție normală a organismului la stres. Oricine poate trăi aceste simptome, nimeni nu este asigurat de nimic. Nu există motiv de rușine sau frică. Sarcina ta este ca în această perioadă să ai grijă de tine.

– Să-ţi permiți să ceri ajutor. Nu există nicio necesitate “să fii puternic”.

– Să-ţi conectezi gândurile şi sentimentele împreună.

– Să accepți faptul că te-ai schimbat.

– Să pui necesitățile tale pe primul loc.

Aveți grijă de voi!

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!