10 semne ale unei femei prospere din punct de vedere psihologic

1.Capacitatea şi dorința de a  avea grijă de sine.

Este abilitatea de a-ţi asculta semnalele despre propriile nevoi și cerințe și a găsi modalități ecologice de a le satisface. O femeie adultă înțelege că responsabilitatea pentru bunăstarea şi satisfacția ei depind doar de ea.

2.Capacitatea şi dorinţa de a găsi un compromis între propriile necesităţi şi cerinţele societăţii.

Ea nu se comportă egoist sau antisocial, de aceea caută modalități ecologice pentru a-şi satisface nevoile. Ea încearcă să găsească opțiunea convenabilă pentru toată lumea.
Alegerea deciziilor de a avea beneficii unilaterale (doar în favoarea ei sau numai în beneficiul altora) nu este sănătos.

3.Curiozitatea și dorința de a te juca, a cunoaște, a te bucura

Uitaţi-vă la un copil fericit, observați cât de ușor acesta poate construi relații cu cei din jur, cât de curios este, cât de uşor reacționează la mediul înconjurător și ce emoții vii simte.
O femeie psihologic prosperă are întotdeauna această “parte copilărească”, ea există undeva în interior și se manifestă ușor în situațiile corespunzătoare.

4.Capacitatea de a construi un atașament sigur

O persoană psihologic prosperă este capabilă să construiască relații apropiate de atașament, ea tinde să găsească astfel de parteneri, împreună cu care îşi va putea permite să fie ea însăşi.

5.Conștientizarea că lumea e gri, nu doar albă sau neagră

O astfel de femeie este dispusă să accepte ambivalența lumii. Ea este de acord că oamenii și evenimentele nu sunt doar „bune“ sau „rele“. Fiecare persoană e un tot întreg „gri“, care combină în sine și “albul” şi “negrul”. Trebuie de înțeles că fiecare persoană are multiple fațete și combină diferite calități. Capacitatea de a păstra integritatea oamenilor și evenimentelor este un semn că ai o relație sănătoasă cu realitatea.

6. Autonomia

O femeie matură acceptă că este independentă şi autonomă, îşi asumă responsabilitate completă pentru viaţa şi deciziile sale. În esenţă nimeni nu e obligat să aibă grijă de ea sau să o mulțumească. Experiența pentru o astfel de femeie – nu sunt evenimentele care se întâmplă cu ea, ci concluziile pe care le face din acestea.

7. Capacitatea de a trăi “aici şi acum”

Aceasta înseamnă a fi conectată pe deplin cu momentul actual, trăind toate nuanțele situației. Această capacitate uneori duce la conștientizarea faptului că fericirea – e doar momentul de faţă și este acolo unde te afli tu.

8. Bunăstare necondiționată (respect de sine puternic)

Respectul de sine al unei femei mature nu depinde de evaluarea celor din jur. Adică, ea nu trebuie să tindă să câștige un miliard, să se căsătorească, să nască cinci copii, iar apoi să slăbească până la dimensiunile inițiale  pentru a se simți în sfârșit împlinită.

Senzația de bunăstare nu depinde de condiții, femeia matură se acceptă pe sine şi pe alţii aşa cum sunt şi e bucuroasă de faptul că există în afara oricăror condiții suplimentare.

9. A fi în contact cu sentimentele, gândurile şi faptele

O femeie prosperă din punct de vedere psihologic se află în contact cu sentimentele pe care le experimentează, cu gândurile care îi vin în minte şi faptele pe care le face.

Mediul de afaceri modern de multe ori învață oamenii să „nu simtă nimic”, armata îţi propune „să nu gândești singur,“ iar cultura iubitoare de libertate, în general, insistă, „fă ce vrei.“ Numai o persoană care se află în contact cu toate aceste trei elemente este sănătoasă psihologic.

10.Capacitatea de a te smeri 

Cândva celebrul psihoterapeut american Irvin Yalom spunea că există patru realități care cufundă orice persoană, atât bărbați cât și femei, în suferință și groază. Doar conștientizarea și acceptarea lor schimbă puternic calitatea vieţii. Este conștientizarea că fiecare dintre noi e muritor şi singur. Că nu există sensuri universale ale vieţii şi fiecare îl alege pe al său. O persoană sănătoasă este capabilă să conștientizeze aceste adevăruri și să le accepte.

La final vreau să vă spun că fiecare persoană este o lume aparte care se dezvoltă şi se schimbă continuu. Nu te întrista dacă unul din aceste puncte te-a făcut să ai sentimente amestecate. Întotdeauna ţine minte că eşti o persoană capabilă de mult mai multe lucruri.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!