Iată ce îi trebuie copilului pentru a se dezvolta şi a crește fericit

Copiii cresc, învață şi se dezvoltă nu pentru că îi tragem de urechi, ci pentru că sunt copii. Acest lucru e incorporat în ei. Pentru ca copilul să vrea să cunoască totul nu ai nevoie de tehnici speciale. Copilul doar trebuie să nu aibă frică şi să-i fie interesant.

Fără frică – e atunci când părinții sunt bine. Când aceștia iubesc, sunt alături de el şi copilul pentru ei întotdeauna e bun. Dacă copilul e singur, respins, dacă se teme de furia şi frustrarea părinților – atunci nu se poate dezvolta. Toate forțele psihice se consumă pentru a face faţă anxietății. Cum spun psihologii: Efectul frânează intelectul. Sistemul limbic se răzvrătește și nu-i permite creierului superior (cortical) să funcționeze. Atunci ce fel de activitate cognitivă poate fi.

Iar dacă copilul e liniștit pentru relația sa cu părinții, el se întoarce cu spatele la ei, cu faţa la lume şi merge s-o exploreze.

Dacă copilul trăiește într-un mediu bogat spiritual şi mintal, un mediu interesant, intrigant, dacă însuși părinților le este interesant totul, dacă au prieteni inteligenți și interesanți cu care comunică în prezența copiilor, dacă au un job iubit despre care vorbesc acasă cu copiii, atunci nu au necesitatea să dezvolte ceva forțat în copil. Necesitatea firească de a învăța îşi va face treaba.

Singurul lucru pe care este foarte important să-l urmărești – ca copilului să nu-i fie frică în relația cu tine și cu lumea în general. Activitatea cognitivă nu tolerează stresul puternic şi îndelungat. În cazul în care copilului îi este rău, se teme, e singur atunci nu va fi interesat de cunoștințe noi.

Îmi place foarte mult textul lui Gordon Neufeld: “Dezvoltarea are loc în punctul de liniște” Așa este. Şi nu doar la copii, ci și la adulți. Aşa suntem noi oamenii construiți: de îndată ce nevoile de bază ne sunt satisfăcute, imediat ce suntem calmi şi ne este bine, suntem nerăbdători  să aflăm sau să facem ceva nou.

Pentru ca un copil să se dezvolte bine şi ca activitatea sa cognitivă să înflorească, e nevoie doar de dragostea părinților, o atmosferă bună în casă, securitate, încredere. 

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!