De ce unii oameni ne irită atât de mult?

Haideți să înțelegem de la început de ce se întâmplă acest lucru.

Există un om, să-l numim Ionel. Merge Ionel pe această planetă, îndeplinește nişte funcții, joacă nişte roluri sociale, apare în faţa altor oameni cu anumite măști sociale. Astfel e văzut şi cunoscut de cei din jur. Aceasta este Persoana lui Ionel (după Jung). Însă Ionel mai are şi o altă parte – cea din Umbră (arhetipul Umbrei după Jung).

În Umbră Ionel a pus tot ce-i interziceau părintii, şi respectiv, ceea ce mai târziu el însuși şi-a interzis.

În umbră se află toate gândurile şi sentimentele pe care omul nu le acceptă în sine, această parte a subconștientului e alcătuită din idei şi părți slabe suprimate, dorințe, instincte şi neajunsuri. Cu această Umbră mare în spate trăiește Ionel şi nici nu bănuiește de ea.

Deseori calitățile din Umbră se manifestă în starea de ebrietate sau în somn, când controlul asupra minții se diminuează şi subconștientul iese la suprafață din lanțurile minții controlate.

Dorința de a ieși în evidenţă, de a avea dreptate, de a fi independent, curios, de a se exprima deschis, de a-şi exprima emoțiile și necesitățile – toate acestea nu erau salutate de către părinți, școală, etc. Toate „condițiile de siguranță“ au plecat în Umbră. Şi astfel, a rămas din Ionel doar jumătate, Persoana lui – un fel de personalitate gri, comodă pentru toţi cei din jur, el a devenit primitiv, plictisitor chiar şi pentru sine, o persoană care nu provoacă disconfort nimănui.

Disconfortul s-a început atunci când Ionel a întâlnit-o pe Maria, iar la ea aceste calități nu erau în Umbră, ea şi le exprima deschis.

Atunci iritația a început să crească. De ce ea a îndrăznit să se exprime complet? Cum de şi-a permis? Eu nu pot, de ce ea poate?

Iat-o, frustrarea și furia! Aceste sentimente sunt direcționate parcă spre ea, însă în realiate ești furios pe tine. Lui Ionel i-au interzis în copilărie să fie furios – acum îl irită toţi cei care îşi permit să facă aceasta, i-au interzis să înjure – îl deranjează cei care înjură, i-au interzis să pună întrebări prostești, îl deranjează cei care au îndrăznit să fie curioși.

În realitate el are aceste calități, însă nu le recunoaște, de aceea sunt răspândite prin toată viaţa lui. Şi cel mai interesant, e că Universul întotdeauna îi va “arunca” situații în care el va vedea oameni iritanți. Aceasta este proiecția lui, ceea ce nu acceptă în sine, va găsi la alții, iar Universul doar îi va răspunde la o astfel de cerere, ca să-i arate cine este el cu adevărat.

Ce faci în acest caz? Cum încetezi să te enervezi?

Tehnica “Oferă loc”

E important să te prinzi într-un astfel de moment şi să te întrebi: ce calitate a acestei persoane te enervează? Aceasta calitate nu o accepți la tine. În continuare spune-ţi fraza: Îi ofer acestei calități (spune-i numele) loc în viaţa mea. Simte-o, accept-o ca pe o resursă și integreaz-o în Sinele tău.

Să-i oferi loc – înseamnă să-ţi micșorezi rezistența, să nu mai lupți, să accepți şi să recunoști. Golul e mai puternic decât rezistența şi lupta. Cu cât e mai mare forța exercitată, cu atât e mai mare forța de reacție.

Cauza e în interiorul tău, respectiv te lupți cu tine şi nu te accepți pe tine. Iar acceptarea este primul pas spre schimbare. Dacă e cunoscut punctul A, e foarte ușor să construiești un vector spre punctul B (ceea la ce vrei să ajungi).

Acum, vei arăta această calitate numai în anumite situații și ea nu se va răsfrânge asupra tuturor activităților.

De exemplu, te enervează la alţii prostia. Pune-ţi întrebarea: “Cum prostia se poate manifesta în viaţa mea?” Probabil atunci când aflu ceva nou. Însă atunci, nu e prostie, ci capacitatea de a ajunge la miezul problemei.

“Dacă vrei să înveți, fii pregătit, pentru că vei fi considerat prost” Epictet

Nu ar trebuie să te superi pe oamenii care te irită, ci să le mulțumești pentru că îţi arată părțile din umbră.

Castaneda spunea: poţi arunca orice din viaţa ta instantaneu, în orice moment. Dacă eşti gata să te schimbi acum, atunci nu există obstacole, doar că nu întotdeauna astfel de schimbări sunt în folosul tău, însă aceasta e o altă poveste.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!