Vezi cine se face responsabil de starea noastră de bine

Starea de bine – e foarte diferită. Uneori aceasta se manifestă prin bucurie dezlanțuită, euforie. Alteori prin explozie de energie şi putere, ești încrezător în tine, totul este bine.

Aceste 2 stări diferite sunt provocate de doi hormoni diferiți. Bucuria şi euforia – de dopamină, energia şi puterea – de serotonină.

Oamenii siguri pe sine nu sunt predispuși la bucurie prea mare, iar cei înnebuniți de fericire de multe ori nu sunt încrezători în sine.

Pentru psihologi e foarte util să cunoască că nu toate problemele psihologice pot fi rezolvate prin comunicare, uneori e nevoie doar să-i corectezi pacientului chimia internă. În cazul lipsei de serotonină în creier, persoana are o stare de spirit proastă, anxietate ridicată, oboseală, confuzie, abilități analitice reduse, lipsa de interes faţă de sexul opus, depresie, inclusiv în formele cele mai grave.

Crescând nivelul de serotonină acesta va acționa ca antidepresiv ce va alunga depresia şi va face viaţa omului fericită.

Cum să-ţi creşti nivelul de serotonină?

Dacă aveți un caz sever și un nivel foarte scăzut de serotonină, mergeți la un medic care vă va prescrie antidepresive. Acest lucru e mai bun decât orice terapie psihologică, este sigur și nu are consecințe negative.

Pentru cei care nu au un caz sever, cel mai simplu şi accesibil mod e să stați cât mai mult la lumină, sub razele soarelui, sau cel puțin în casă faceți o iluminare bună. Dacă câteva becuri suplimentare te vor scăpa de gânduri depresive – probabil, merită.

Al doilea mod mai puțin costisitor – este să-ţi monitorizezi postura. Spatele îndoit, încovoiat provoacă o scădere a nivelului de serotonină ceea ce duce la apariția sentimentului de rușine sau vinovăție. O postură dreaptă crește nivelul de serotonină, iar acesta duce la creșterea respectului de sine şi îmbunatățirea stării de spirit.

Al treilea mod – sunt produsele care vor genera serotonină. Curios, este faptul că serotonina lipsește în produse. În acestea se conține aminoacidul triptofan, din care ulterior în organism se produce serotonina.

Cea mai mare cantitate de triptofan se conține în cașcavalul tare, apoi în cel topit.  Urmează carnea, ouăle, lintea. De asemenea, o cantitate mare de triptofan se conține în ciuperci, fasole, brânză de vaci, mei și hrișcă.

Dacă în organism e scăzut nivelul serotoninei aveți nevoie de vitaminele grupei B.

Pe lângă alimentație există şi alte surse de serotonină. De exemplu activitățile fizice. Fă sport cel puțin 20 de minute pe zi. Nu ai timp să faci sport, mergi pe jos. Completează activitățile fizice cu un somn bun. Aerul proaspăt (şi din nou – soarele) te va ajuta să-ţi crești nivelul de serotonină.

Comunică cât mai mult cu prietenii şi oamenii pozitivi, fă ceea ce-ţi place, ascultă muzica preferată, oferă-ţi cât mai timp plăcut pe zi.

Important! Relația dintre cantitatea de serotonina din corp şi starea de spirit are „două sensuri“: dacă crește nivelul acestei substanțe se creează o stare de spirit bună, dacă există o stare de spirit bună – începe să se producă serotonină.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!