4 ÎNTREBĂRI simple pe care TREBUIE să i le pui copilului în FIECARE ZI!

Oamenii de știință au determinat că în mediu adulții îi oferă copilului doar 12,5 minute. Din acestea 8,5 minute se duc pe reproșuri, interdicții etc. Pentru comunicarea personală rămân doar 4 minute.

Scriitoarea Jamie Harrington a găsit o soluție pentru această situație, formulând 4 întrebări, pe care trebuie să i pui copilului în fiecare zi.

“Pune-i copilului întrebări deschise. La astfel de întrebări copilul nu va putea răspunde „da“ sau „nu“. Întrebările deschise încurajează copiii să-şi descrie sentimentele, să-şi evalueze acțiunile proprii și ale altora, iar părinții îşi pot cunoaște copilul mai bine, pot învăța să-l înțeleagă “.

Iată ce întrebări îi pui copilului tău în fiecare zi:

1. Cum a trecut ziua?

Dacă copilul la început spune “normal” sau “bine” etc. nu insista cu interogatoriul. Îi poți spune: “Bine, dacă vei dori, îmi vei povesti mai târziu. Iată, eu azi am făcut…Iar în timpul zilei s-a întâmplat asta şi asta…” Şi credeți-mă, chiar şi cel mai timid copil îţi va împărtăși ce are pe suflet.

2. Ce fac prietenii tăi?

Îl poţi întreba despre un anumit prieten pe care îl cunoști sau despre toţi prietenii în comun. De exemplu: Cum crezi cine din prietenii tăi, îmi place cel mai mult? De ce? Spune-mi despre prietenul tău cel mai bun. Ce calități trebuie să aibă un prieten bun? Care e cel mai plăcut lucru care l-a făcut prietenul tău pentru tine? Dacă ai fi aflat că prietenul tău a furat ceva, ce ai fi făcut? Desigur aceste întrebări sunt pentru diferite cazuri.

3. Ce lucruri bune ţi s-au întâmplat astăzi?

Chiar și în ziua când vremea este rea sau în ziua când ai avut teste dificile la matematică e greu să-ţi aduci aminte ceva frumos, care sa întâmplat cu tine pe parcursul zilei. Şi dacă nu-ţi amintești, ridică-ţi singur moralul. De exemplu, mergi neplanificat la film sau să joci acasă tot felul de jocuri de masă, etc. Aceste fantezii te vor distrage şi pe tine, şi pe copil de la gânduri serioase pe unda emoțiilor pozitive.

4. Ai nevoie de ajutorul meu?

Știm cu toții cât e de dificil uneori să ceri ajutorul cuiva. Copilul care nu este obișnuit să ceară ajutor în lucruri mici, putin probabil că-ţi va cere ajutorul într-o situație dificilă. De aceea, începe de la lucruri mici – oferă-i ajutorul când face ordine în cameră, ajută-l la teme, etc. Nu-ţi fie teamă să-ţi răsfeţi fiul sau fiica, pentru că cu cât mai mult îi vei ajuta la lucrurile mici, cu atât există probabilitatea ca în cazul unui conflict serios, copilul să vină la tine pentru sfaturi. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci totul în locul copilului.

Sfat: ascultând copilul nu-l întrerupe, nu-ţi fă concluzii pripite, comentează doar atunci când vei fi întrebat. Nu ignora contactul fizic, îmbrățișează-ţi copilul sau ia-l de mână. Dacă ai dispoziție proastă sau nu ai timp – spune-i sincer copilului despre aceasta și puneți-vă de acord când veți putea vorbi mai târziu.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!