Cum se încheie calitativ o relație? Recomandările psihologului

“Tati, iubesc o fetiţă, iar ea nu mă iubește. Ce să fac? – Să suferi, fiule!”

Relațiile nefinisate – sunt acelea pe care le luăm în prezent din trecut şi le ducem în viitor. 

Relația nefinisată – este un proces ce trebuie trăit, din care faci concluzii, acceptând toată gama de sentimente.

Ce împiedică acest proces? De ce ai nevoie să-ţi trăieşti sentimentele?

În terapia-gestalt există conceptul de „contact“. Fiecare necesitate satisfăcută are un contact finisat (o situație finisată). De exemplu: Ești flămând şi te apropii de frigider (etapa de precontract), îl deschizi şi alegi ceea ce dorești să mănânci. Să zicem că ai ales salata, ai scos-o şi ai mâncat-o (etapa contactului). După aceasta ai sentimentul de sațietate şi satisfacție(postcontactul). Pentru tine această situație e finisată complet. Orice acțiune se consideră finisată, dacă ea nu poartă în sine un caracter emoţional.

În relația a două persoane totul se întâmplă asemănător. Însă rar cine trece toate etapele şi trăiește finisarea acestei relații. Sentimentele (furia, vinovăţia, supărarea, ura) care necesită ieșire, rămân cu persoana, sunt suprimate, iar apoi sunt transferate în alte relații, mai ales atunci când persoana imediat a început o altă relație, cu scopul de a pleca din cealaltă.

Având emoții nefinisate, el rămâne blocat la nivelul emoţional superior şi consumă pentru aceasta cantități enorme de energie. Iar emoțiile în acest timp, nu pleacă şi continuă să distrugă omul din interior. Pentru a se simţi mult mai confortabil, el inventează mecanisme de protecție împotriva emoțiilor negative ale trecutului său.

Ce faci cu sentimentele netrăite?

În primul rând trebuie conștientizateAcceptate, nu suprimate în sine. Fără negare, fără critică. Trăiește acest sentiment de pierdere care a fost în viața ta.

Găsește o modalitate de ieșire a acestor sentimente, scrie o scrisoare fostului partener, fă-ţi un jurnal, vorbește cu persoanele apropiate, apelează la ajutorul unui psiholog. Nu încerca să intri cât mai repede într-o altă relație, nu căuta în această persoană un salvator al durerii şi nenorocirilor tale. Oferă-ţi  suficient timp pentru a finisa relația. E imposibil să te “impui” să termini relația mai repede sau să-ţi oferi doar două săptămâni pentru aceasta.

Există şi a patra etapă în relații o vom numi “concluzii”. Această etapă deasemenea poate fi considerată încheierea relației de calitate

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!