AFLĂ care este metoda ştiinţifică pentru a identifica 4 cele mai răspândite probleme într-o relaţie

Simți clar că ceva în relație nu mai funcționează, însă nu poți identifica cauza. Procedura științifică descrisă mai jos vă poate ajuta în acest sens. Analiza relațiilor „mijloace-scopuri“ determină cât de eficient se ajută partenerii reciproc pentru atingerea scopurilor în viață. De fapt, fiecare persoană este un mijloc de atingere a obiectivelor celuilalt, de aceea relațiile sunt determinate în conformitate cu teoria scopurilor care spune că:

-mijloace se apreciază în conformitate cu potențialul lor de a atinge scopurile.

-mijloacele care te ajută să obții mai multe scopuri, sunt mai valoroase.

-există o multitudine de mijloace pentru fiecare scop.

-păstrarea mijloacelor alternative nu permite să diminueze valoarea actuală a mijloacelor deja existente.

Obiectivele voastre personale nu ar trebui să fie identice, însă ele ar trebui să se combine și să se completeze reciproc. Relația funcționează bine şi este mai efectivă, când ambii parteneri nu doar îl consideră pe celălalt ajutorul său eficient, ci simte că şi el îi este de folos partenerului său.

4 probleme de bază într-o relație în care “se blochează” cuplurile, şi cum analiza “mijloace-scopuri” te ajută să determini cauzele lor:

1.Sentimentul că nu ești apreciat

Deși mijloacele (în cazul nostru – oamenii) care contribuie la atingerea mai multor scopuri, sunt mult mai valoroase, contribuția individuală în fiecare obiectiv adesea se devalorizează, respectiv, unul din parteneri începe să se simtă neapreciat. În rezultat apare un “cerc vicios“ de neînțelegere, deoarece unul din parteneri poate simți o apreciere generală în raport cu cealaltă, însă nu e capabil să formuleze o mulțumire clară pentru o sarcină exactă.

2. Schimbarea priorităților

Oamenii nu sunt statici, iar obiectivele noastre se modifică în timp. Este important ca partenerii  să fie flexibili și să aibă dorința de a se ajuta reciproc în realizarea deja a noilor orizonturi. Cu toate acestea, atunci când ambii parteneri cresc şi se dezvoltă, obiectivele lor pot fi diferite – atunci în cuplu apar probleme cu evaluarea sau chiar înțelegerea noilor obiective ale celuilalt. Comunicarea este rețeta de bază pentru a discuta despre schimbarea priorităților.

3.Gelozia

Nici o persoană nu poate înlocui lume alteia, de aceea construirea propriei rețele sociale e foarte importantă pentru stabilitatea relațiilor. Analiza mijloace-scopuri spune că existența mai multor mijloace alternative, devalorizează valoarea actuală a resurselor existente. Când în spațiul vostru există şi alte persoane, atunci ei îţi iau acea atenție, care ar putea fi direcționată către partenerul existent. Când se întâmplă acest lucru, apare gelozia. În acest caz, cuplurile ar trebui să-şi controleze comportamentul, distribuind în mod egal atenția și timpul între alte „surse“ cu accentul de bază pe partenerul existent, ceea ce îi crește valoarea.

4.Pierderea relațiilor

Pierderea relațiilor, fie că este vorba de moarte sau de separare – este o experiență devastatoare. Cu toate acestea, persoanele care au simțit această durere – sunt acelea, pentru care partenerul a fost mijlocul de bază pentru a realiza toate sau cele mai multe dintre obiectivele. Cu cât rețeaua socială proprie e mai mare şi aveți mai mult suport și mijloace alternative, cu atât mai repede veți putea trece peste pierdere și vă veți mișca înainte.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!