5 sugestii recomandate de psihologi, dacă ai pierdut sensul vieții şi nu știi ce să faci mai departe

Pierderea sensului vieții sau obiectivelor, de regulă are loc în unele situații critice: pierderea sau schimbarea locului de muncă, divorțul sau separarea, moartea cuiva apropiat, pierderea copilului sau avortul  etc. Toate acestea, într-un final duc la aceea că rămâi singur cu tine şi cu obiectivele tale de viaţă pierdute.

Indiferent de cazul enumerat mai sus, persoana trece prin toate etapele de trăire a evenimentului traumatic: negarea, furia, acceptarea, schimbarea. Însă ce să faci când toate principiile tale vechi, de care te-ai folosit atâta timp – s-au prăbușit?

Ai senzația că ești pustiit, orfan, nu știi ce e adevăr, ce e minciună, unde e soarta şi unde este alegerea făcută de tine. Aici, trebuie să ţii minte un lucru: obiectivele tale vechi deja s-au prăbușit, nu le mai întorci înapoi, nici nu te mai poți folosi de ele, pentru că după cele întâmplate, tu deja ești o altă persoană.

Întotdeauna v-aş recomanda să vă oferiți timp, să acceptați că acum totul s-a schimbat, că nici viața ta, nici tu, nu mai ești la fel.

Oferă-ţi timp. Fiecare persoană are nevoie de timp pentru a depăși o situație traumatică: o lună, un an, două săptămâni. Fiecare persoană are pragul său de durere şi nivel de dezvoltare psihică.

Ai grijă de tine. În minutele grele ar trebui să devii cea mai apropiată persoană pentru tine, permite-ţi să fii slab, obosit, leneș, probabil furios. Permite-ți să fii oricine. Cu grijă – înseamnă gingaș, fără critică.

Permite-ți să fii neputincios.  Sunt evenimente, imposibil de schimbat. Probabil cel mai bun lucru pe care îl poți face, e să accepți că nu ești Dumnezeu, şi ești neputincios în fața unor evenimente. Aici e important să nu te împotrivești acestui sentiment, pentru că aceasta va da naștere furiei, iar acceptarea va schimba neputința pe o resursă – capacitatea de a-ţi oferi singur ajutor.

Acceptarea. Eşti suparăt şi nu poţi ieși din aceste sentimente sufocante când vezi situația, cu convingerea că nu trebuia să se întâmple acest lucru cu tine. Însă esența e că situația există, deci acest lucru e posibil să se întâmple cu tine. În realitate totul se poate întâmpla cu oricine!

Căutarea noilor obiective. Îți va ocupa probabil la fel de mult timp ca trăirea evenimentului traumatic. Lumea din jurul tău, de asemenea se va schimba, percepția și posibil scopurile în viață, de acum încolo totul va fi diferit. Construiește-ţi o lume nouă, găsește în aceasta resurse pentru a trăi și trăiește.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!