Cum vorbești cu copilul tău: AFLĂ 10 cuvinte SIMPLE şi EFECTIVE!

Şoapta

Strigătul – o manifestare a propriei slăbiciuni. Copiii, în special cei mici, reacționează la intonație mai mult, decât la conținutul vorbirii. Cum să ajungi la inima micuțului, fără să ridici vocea?

Verificat: înclină-te la urechea copilului, stabilind înainte de aceasta contactul vizual şi vorbeşte-i foarte încet.  Acest lucru presupune de la părinți un auto-control înalt, însă oferă rezultate uimitoare.

Poate

Tradiționalul “nu” îi poate provoca copilului isterică, în special dacă copilul care aude “nu” e flămând sau obosit. Ca alternativă îţi propunem “poate că” – cel puţin aşa e cinstit. Dacă copiii întreabă: “Mergem afară să ne jucăm?” Răspundeţi-le calm “Poate că”. Şi adăugați: “Dacă veţi strânge toate jucăriile şi vă veţi îmbrăca rapid”. Aceasta îi motivează să se comporte corespunzător. Iar în continuare totul e simplu: au strâns jucăriile, s-au îmbrăcat – am ieşit afară, nu au strâns – nu mergem afară. E important ca şi adulții să-şi îndeplinească promisiunile. Cuvintele “Vom vedea” şi ” Puţin mai târziu” funcționează la fel de efectiv.

Iartă-mă

Adulții deasemenea greșesc. Ce să faci? Nu suntem dumnezei. Suntem gata să ne cerem iertare de la rude, prieteni, colegi de muncă. Şi copiii au nevoie de amabilitate, nu mai puţin decât adulții. Aceasta le stimulează o atitudine respectuoasă pentru cei din jur. Este important ca copii să vadă o astfel de comunicare – un exemplu bun, le creează un format de comportament în viitor şi îi ajută să înțeleagă că nimeni nu este ideal.

Stop

Semnalul care oprește copilul, care îi întrerupe acțiunile. Dacă copiii aleargă prin casă, e inutil să le citești lecții, e suficient să spui “stop” şi să le oferi un instrument: “aşezaţi-vă la masă şi faceți un puzzle sau construiți un castel”. Stabiliţi din timp cu copilul că “Stop” e o joacă! Acționează asupra tuturor fără excepții. Important – e să nu exagerezi cu acest instrument puternic, în caz contrar va înceta să mai fie efectiv.

Ochişorii

Contactul vizual este foarte important atunci când comunici cu copilul tău. Când vreau să fiu sigură că copiii mă aud şi ascultă, îi întreb: “unde sunt ochişorii?”. Vorbiţi-le pe un ton calm, gingaş, cu zâmbet pe faţă sau neutral, în caz contrar copiii pur şi simplu nu se vor uita la tine. Cine ar dori să se întâlnească cu privirea cu un om furios sau care strigă? De îndată ce privirea copilului e îndreptată spre tine, deţii atenţia lui.

Învăţăm

Dacă copilul face o greşeală, în ajutor îi vine fraza: ” E normal, nu este nimic grav – noi toţi învăţăm”.

Tu poţi!

Amintiţi-i aceasta copilului când nu este încrezător în puterile sale. Eşecul – este doar un semnal despre faptul că copilul va obţine rezultatul dorit, dacă va depune mai mult efort, va practica. Spuneți-le copiilor, că știți că ei pot!

Fiţi!

Când copiii pun întrebări, dăruiţi-le privirea şi atenţia voastră. Când copiii povestesc ceva, ascultaţi-i. Fiţi cu copilul Dvs. Înseamnă atât de mult pentru un omuleţ mic.

Întotdeauna!

Nu este surprinzător, că acolo unde sunt copiii, întotdeauna e zgomotos și neliniștit. Se întâmplă isterii, dulciurile sunt ascunse, se amână distracțiile. Însă unele lucruri rămân neschimbate. Şi iubirea noastră pentru ei – inclusiv. E foarte important să le spui despre aceasta. E o parte a ritualului înainte de somn. Pentru copii e foarte important să știe şi să audă că iubirea noastră pentru ei este necondiționata. Constantă. Imposibil de șters. Întotdeauna!

Râdeți!

Multe lucruri, care ne irita pe noi, pe părinți, cel mai probabil, nu ar fi aşa, dacă am putea râde de ele. Un râs bun – e un buton incredibil de resetare.
Adevărul este că aceste 10 cuvinte ajută nu numai părinții, aşa că fiţi mai puternici, atașați-vă de vocabularul părintesc.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!