Relația mamă-fiică şi cele 4 etape pe care trebuie să le trăiești, să le simți. Pas cu pas.

Relația mama – fiică constă din 4 etape, pe care trebuie să le trăiești, să le simți. Pas cu pas. Nici o etapă nu poate fi omisă sau ștearsă. În caz contrar respectul nu va apărea.

Simbioza

La început eşti cu mama un tot întreg. Aveți un corp comun, tu ești continuitatea ei. După naștere copilul încă o consideră pe mama parte a sa. De aceea separarea e atât de groaznică – de aceea, copilul plânge atât de tare când mama iese din cameră.

Cineva rămâne la această etapă. Şi toată viața încearcă să-i facă mamei pe plac, s-o facă fericită, să nu intre cu ea în dispute. Pentru că dacă mama e fericită – sunt fericită şi eu. Însă această relație e dăunătoare – în special pentru fiică. Până la 7-8 ani este corect şi sănătos să ai o astfel de relație – să fii cu mama un tot întreg, să-i absorbi iubirea şi grija. Apoi, trebuie să mergi mai departe.

Disputele

La un moment dat, copilul conștientizează: eu şi mama – suntem persoane diferite. Deci, putem avea puncte de vedere diferite, dorințe diferite, opinii diferite. Și fiica începe să se certe cu mama, pentru a-i dovedi punctul său de vedere.

Sensul acestei etape e să te “rupi”. Să te găsești. Să-ţi găsești forţe în interior pentru a merge pe drumul tău. Însă te poți bloca la această etapă. Şi toată viaţa te poţi certa. Toată viața vei demonstra…Eu nu sunt ca tine, eu sunt mai bună decât tine, eu știu mai bine…

Independența

Următoarea etapă, e atunci când fiica nu doar în cuvinte, ci şi în fapte îşi începe propria viaţă. Poate pleca, poate pleca foarte departe. Poate chiar să nu mai comunice cu mama. În viaţa ei mama încetează să mai fie o persoană importantă.

Acum sunt singură. Am crescut. Sunt mare. Nu-mi spune ce să fac. La această etapă deasemenea te poţi bloca – şi pierde multe.

Recunoștință și respect

Doar când ne-am separat şi am început a trăi propria viaţă, putem trece la etapa finală – recunoștință şi respect pentru mama. Când mama devine om apropiat şi drag. Când poți vorbi cu ea sufletește – poți şi îţi dorești aceasta. Te simți mult mai bine. Apare o resursă puternică.

Fiecare ciclu în mod ideal se încadrează în 7 ani. De la zero până la şapte, de la şapte până la paisprezece, de la paisprezece până la douăzeci şi unu şi de la douăzeci şi unu până la final. Adică la 21 de ani deja sunt resurse pentru a trece la etapa a patra. Dacă desigur le-aţi depășit pe celelalte trei. Dacă nu v-aţi blocat undeva.

Le doresc tuturor fetițelor, fetelor şi femeilor să-şi regăsească mama. În propria inimă.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!