“Lupii şi oile”: sau cum narcisiștii, sociopaţii şi psihopații îţi închid gura…

Oamenii distructivi  – purtătorii trăsăturilor narcisiste, psihopatice şi antisociale, deseori demonstrează comportament neadecvat în relații, în rezultat exploatând, umilind, înjosind şi supărându-şi partenerii, rudele sau prietenii.

Vă prezentăm câteva trucuri “murdare”, cu ajutorul cărora aceste persoane îi înjosesc pe alții şi le închid gura:

Gaslight

Este o tehnică de manipulare care cel mai ușor poate fi ilustrată prin astfel de expresii tipice: „Nu a fost aşa…“, “ţi s-a părut…“ sau “ești nebună?“ Această metodă de manipulare este îndreptată pentru a-ţi submina şi denaturaliza simțul realității, îți erodează capacitatea de a avea încredere în tine, iar în rezultat începi să te îndoiești dacă plângerile pe care le ai despre abuzuri şi tratamente rele, sunt adevărate. Când persoanele distructive utilizează această tactică împotriva ta, automat treci de partea lor.

Pentru a face faţă acestui tip de manipulare, este foarte important să găsești sprijin în propria realitate: uneori e suficient să-ţi notezi ceea ce se întâmplă într-un jurnal, să le povestești prietenilor sau să împărtășești totul unui grup de sprijin.

Proiecţia

Un semn sigur al distructivității, este atunci când oamenii nu vor să-şi vadă propriile neajunsuri și folosesc tot ce le stă în puteri pentru a evita responsabilitatea pentru ele. Aceasta se numește proiecție.

Narcisiștii şi sociopaţii, în loc să admită că nu ar strica să se ocupe de sine, preferă să inspire sentimente de rușine victimelor sale, punând pe umerii lor responsabilitatea pentru comportamentul lor. Astfel, narcisistul îi face pe alții să simtă rușinea, pe care o simte pentru el însuși.

Soluția? Nu-ţi „proiecta“ propriul sentiment de compasiune asupra unei persoane distructive și nu accepta proiecțiile sale otrăvitoare asupra ta.

Convorbiri lipsite de sens

Dacă crezi că vei avea un dialog rațional cu o persoană distructivă, te așteaptă o dezamăgire: în locul unui interlocutor atent, vei obține un creier ars.

Narcisiștii și sociopații folosesc un flux de conștiință, dialoguri pe cerc, trec la personalitate, proiecție, gaslight, pentru a te face să te simți confuz – e suficient doar să nu fii de acord cu ei sau să contești ceva. Ei fac asta cu scopul de a te discredita, de a-ţi distrage atenția de la subiectul principal. Te fac să te simți frustrat sau vinovat pentru că eşti o persoană vie, cu gânduri şi sentimente reale care îndrăznește să difere de ale lor. În ochii lor, toată problema – este în existența ta.

Tine minte: oamenii distructivi nu se ceartă cu tine, ei în esență se ceară cu sine, tu eşti doar un participant la acest monolog lung şi obositor.

Generalizări şi acuzaţii

Narcisiștii nu întotdeauna se pot lăuda cu un intelect remarcabil – mulți dintre ei nici măcar nu gândesc. În loc să piardă timpul şi să se clarifice în diferite punte de vedere, fac generalizări pe baza oricăror cuvinte spuse de tine, ignorând detaliile argumentărilor tale şi încercările de a lua în calcul puncte de vedere diferite.

Nu ceda de la adevăr şi încearcă să reziști generalizărilor nejustificate, pentru că aceasta e doar o formă de gândire absolut lipsită de logică. În spatele oamenilor destructivi care aruncă acuzații nefondate, nu stă bogăția experienței umane, ci doar propria lor experiență limitată, împreună cu sentimentul exagerat de respect pentru sine.