9 reguli simple de comunicare cu părintii vârstnici

Plângerile pe părinti, pe relațiile proaste cu ei – sunt cele mai răspândite în practica psihologilor. Cu toate acestea, cum credeți, care e sentimentul pe care îl au majoritatea oamenilor maturi după moartea părinților?

Sentimentul de vinovăție – pentru comportamentul incorect, timpul insuficient acordat sau emoțiile neexprimate. De regulă, după  moartea părinților, mulţi oameni nu se pot împăca cu pierderea, o suportă greu şi toată viaţa duc cu sine sentimentul de vinovăție. Pentru a rupe cercul vicios Vă sugerez să respectați câteva reguli simple pentru a face timpul petrecut cu părinții o bucurie.

1.Să vii cu inițiativă

În copilărie tata şi mama erau percepuți ca atotștiutori, atotputernici. Iar noi veneam la ei, nu doar să ne împărtășim bucuriile, ci să cerem sfaturi pentru problemele noastre. Cu timpul aceste lucruri dispar şi vine momentul să-ţi asumi rolul de lider nu doar în carieră, ci şi în construirea relațiilor în interiorul familiei. Creează propriile reguli şi ritualuri de iubire în comunicarea cu părinții şi respectă-le.

2.Să-i accepți aşa cum sunt, fără să încerci să-i reeduci

3. Fii mereu atent la bolile lor

Chiar dacă nu-ţi duci părinții personal la medic, ar fi bine să urmărești dinamica bolilor lor, să înțelegi ce prezintă ele, care pot fi consecințele şi pune-te în locul lor, pentru a înțelege ce simt ei. Cu timpul oamenii îşi pierd abilitățile fizice, nu poţi schimba acest lucru, însă poţi învăţa să accepți această realitate şi să te gândești “cum le-ar fi lor mai comod”.

4. Nu intra cu ei în conflict.

Deseori, oamenii în vârstă sunt agresivi fără motiv, iar dispoziția li se poate schimba într-o secundă. Aceasta fiind o consecință a nemulțumirii şi incapacității de a face față oboselii corpului și minții. Nu ceda provocării răspunzând cu agresivitate. Ignoră aceste atacuri schimbând tema discuției. Distrage-i cu ceva şi ei vor uita despre ce erau suparăți.

5. Nu intra cu ei în dispute, nu trebuie să le demonstrezi nimic

Nemulțumirea continuă – o modalitate de a atrage atenția. Nu intra în dispute cu bătrânii, pentru că e inutil să argumentezi ceva, ei au propria versiune a evenimentelor. Spune-le mai multe cuvinte de iubire şi mulțumire.

6. Mai multe impresii

Dacă mama îţi povestește cu mult entuziasm un nou episod din telenovela preferată sau îţi spune unde o doare, ascult-o cu răbdare.

7. Nu-i învinui de ceva

8. Iartă

Lasă supărările zilei de ieri şi începe fiecare întâlnire de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, pentru că sunt lucruri mult mai importante decât să-ţi faci părinții să înțeleagă poziția ta de viaţă. Cu atât mai mult, dacă nu-ţi vei ierta părinții astăzi – mâine ar putea să nu mai fie.

9. Oferă-le compasiune, nu milă

Între aceste două sentimente e o prăpastie adâncă. Mila poate face omul slab, jalnic, compasiunea poate fi cinică, însă capabilă să dea putere şi încredere în sine.

Compasiunea – este foarte importantă, aceasta este un umăr prietenos pe care să te sprijini în vremuri dificile. Mila – este să-ţi asumi tu rezolvarea problemelor, lipsind astfel omul de ultimele rămășițe ale respectului de sine.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!